Nabujali Ibar u Kraljevu rušio splavove, proglašena vanredna situacija, angažovani pripadnici Vojske Srbije (VIDEO)

On je izjavio da je najkritičnije na području Slatine, Studenice, Gledićkom i Gružanskom kraju. Tokom noći se na nekoliko mesta izlio Ibar, a vodostaj je u porastu i na reci Ribnici.

ibar, splavovi

“Gradski štab za vanredne situacije je jutros zasedao i doneo odluku o proglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji Grada Kraljeva. Situacija je najkritičnija na području Slatine, Mesna zajednica Mlanča na području Studenice, u Gledićkom i Gružanskom kraju”, navodi Terzić.

Pored toga, reka Ribnica, pritoka Ibra, ima uvećane količine vode, a vodostaj je promenjen i na vodotokovima prvog reda na Ibru i na Zapadnoj Moravi.

Bračni par zarobljen u kući zbog izlivanja Studenice

Izlivanje reke Studenice kod Kraljeva napravilo je velike probleme, a bračni par zarobljen je u kući u Živički jer spasioci ne mogu da priđu zbog jake matice reke.

Kako prenosi RTS, radi se o starijem bračnom paru, za koji meštani kažu da su se poslednji put sa njima čuli jutros u 05.30 sati, kada je reka počela da nadolazi.

Vatrogasci i spasioci su kazali da su probali čamcima i sajlama da priđu kući, ali da nisu uspeli.

“Sve jedinice civilne zaštite se nalaze na terenu, naša javna preduzeća sa ljudstvom i mehanizacijom… JKP Vodovod, Čistoća, Putevi”, rekao je Terzić i dodao da se na terenu nalaze i nadležni iz Grada.

Prioritet je da se prvo spasu ljudi, a Sektor za vanredne situacije je već evakuisao četri lica sa područja mesne zajednice Mlanča.

“Pored toga nam je važno da ni jedno domaćinstvo ne bude odsečeno od sveta, da zaštitimo izvorišta vode u Žičkom polju kako bi Kraljevčani imali kontinuirano i sigurno snabdevanje pijaćom vodom”.

Tek nakon što se obezbede ljudski životi, dodaje Terzić, brinuće se o sanaciji putne infrastrukture, puteva i mostova.

Usled višednevnih obilnih kiša, reka Ibar tokom noći izašla je na nekoliko mesta iz svog korita, poplavljeni su svi sportski tereni na glavnoj gradskoj plaži, a svakog trenutka vodena bujica preti da se izlije na tek završeni Atletski stadion udaljen 300 metara od centra grada Kraljeva.

Kritično je i u Mataruškoj Banji, gde je potok Pećinac, koji se kod banje uliva u Ibar, poplavio prilaze hotelu Termal i Zavodu za rehabilitaciju Agens, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Kako se navodi, kuće još uvek nisu ugrožene, ali meštani strepe od novih padavina i bujičnih potoka.

Situacija je veoma ozbiljna i u naselju Ribnica gde je nadošla Ribnica jutros stigla do dvorišta desetak kuća i drugih objekata.

Nadošle su i druge reke i bujični potoci u kraljevačkom kraju – Ibar i podzemne vode poplavile su nekoliko desetina hektara plodne zemlje u konarevskom polju, na desetak kilometara od Kraljeva, a duž Ibarske magistrale, a u dolini Lopatnice pojavili su se manji odroni.

Više od 50 pripadnika VS pomaže građanima Kraljeva

Više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava u Kraljevu.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar, koja preti da poplavi okolna domaćinstva, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Vanredna situacija zbog obilnih padavina i izlivanja reka proglašena je u 12 lokalnih samouprava u Srbiji.

Meštani u Osečini: Voda naišla velikom brzinom

U opštini Osečina tokom jučerašnjeg dana i noći usled velikih padavina reka Jadar se izlila, a kuće i domaćinstva osim vode iz te reke poplavila je i voda iz kanala koji nemaju dovoljno kapaciteta da prime tu količinu vode koja je pala.

Voda je, kako pričaju meštani, poplavila velikom brzinom, pa čak nisu imali vremena dovoljno da se odbrane i mnogi su doživeli isti scenario kao i za vreme poplava 2014. godine.

Na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, a i domaće životinje su na vreme evakuisane, ali voda je poplavila veliku površinu obradivog zemljišta i ušla u kuće gde je načinjena velika materijalna šteta.

Meštani, na osnovu iskustva od pre šest godina, kažu za Tanjug, da im je potrebno najmanje desetak dana za sanaciju i čišćenje kuća, nakon čega je potrebno još vremena kako bi se vlaga u kućama osušila.

Milovan Stevanović žitelj Osečine i prosvetni radnik, u porodičnoj kući stanuje sa suprugom , sinom i roditeljima, a kako je ispričao za Tanjug, juče oko 15.00 časova situacija je počela da bude dramatična.

“Vrlo brzo je voda probila nasip preko puta nas, prešla put, njive i u našem naselju sve kuće potopila. Nastavila je dalje, probijala je ograde tražeći put da siđe. Kod nas je najviše nabacalo mulja jer je ispralo dve njive i za kratko vreme je i u automobile ušlo”, priča Stevanović.

Na brzinu su postavljali džakove koje su im poslali iz opštine, ali nisu uspeli da spreče da im voda uđe u kuću i to u visini iznad kolena.

“Sklonili smo najbitnije, a što nismo stigli odnelo je, šta da radimo. Prvo smo pokušali da pomognemo komšijama koji su rizičniji od nas, koji su potopljeni i 2014. godine, ali iznenada je puklo i ovamo i manji potoci su nabujali. Oko 22.00 kiša je počela da slabi, pa je nivo vode smanjen u kući. Dežurali smo u komšiluku, prebacivali džakove kome treba, bila je i Žandarmerija tu i Gorska služba sa čamcem”, priča Stevanović.

Stevanović je ispričao i kako je gledao kako komšijama preko puta njega voda nosi košnice sa pčelama.

“Voda je brzo došla, a brzo je počela i da se povlači, što je zanimljivo”, primetio je Stevanović.

Komšija Stevanovića, Milan Despotović pokazao je da mu je čitavo prizemlje kuće potopljeno, a kako je ispričao, sve od nameštaja, kao i tehnike je uništeno.

“Čitavo prizemlje je potopljeno, voda je sve odnela i uništila, sve od nameštaja, nisam stigao da branim na dve strane. Za pola sat, sat vremena, kuća je bila puna vode. Nismo spavali celu noć, voda se malo povukla, pa se navratila. Struju nismo imali do danas u podne. Čistimo ceo dan, samo je mulj ostao i u dvorištu i u kući”, priča Despotović.

Na otprilike kilometar udaljenosti od Stevanovića i Despotovića, Jadar potopljena je i prodavnica prehrambene robe, a vlasnici se osećaju kao da su se vratili u 2014. godinu.

Vodila je odnela sokove, ambalažu, uništila i hleb, a u prodavnici, kao i u magacinu bila je visine oko metar.

Štetu još uvek ne mogu da procene tačno, ali pretpostavljaju da je između pola miliona i milion dinara.

U blizini prodavnice stanuje i Dragan Pavlović, koji je sa porodicom, uz pomoć džakova uspeo, kako kaže, da odbrani da im voda uđe u kuću.

“Naišla je velika voda, izlio je kanal. Da nismo imali džakove, voda bi ušla i u kuću, a i ovako je malo falilo. Ovog puta smo se spasili, a 2014. je voda ulazila i u kuću”, ispričao je Pavlović.