Vanredna situacija u četiri opštine: Rastu vodostaji reka, poplavljeno 150 kuća (VIDEO)

Stanovništvu u slivu Jadra naređeno je da izmeste nameštaj i tehniku iz prizemnih delova kuća jer se iz pravca Krupnja i Osečine očekuje veliki poplavni talas.

poplave, reka

Nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pripadnici SVS-a, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, saopštio je MUP.

Zbog izlivanja Jadra, varošica Osečina je pod vodom, a veći deo je bez struje. Na teritoriji Osečine proglašena je vanredna odbrana od poplava. Žandarmerija i ekipe Sektora za vanredne situacije MUP Srbije stigle su u Osečinu, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene zbog izlivanja reke Jadar.

U Osečini je poplavljeno više od 150 kuća, kao i magistralni put za Loznicu, na kom je saobraćaj izvesno vreme bio u prekidu, dok je pravac za Valjevo prohodan. Pod vodom su bile i saobraćajnice prema Peckoj i Ljuboviji.

Zbog obilne kiše u ponedeljak na području grada Valjeva uvedena je redovna odbrana od poplava i sve službe su u pripravnosti. Sve reke su u porastu, ali u ponedeljak uveče situacija je bila stabilna i nije bilo značajnijeg izlivanja i opasnosti od poplava, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Valjeva.

Zbog značajnog porasta nivoa reke Obnice, podignut je vodostaj Kolubare tokom popodneva u ponedeljak. Na reci Kolubari još ima puno prostora u velikom koritu i za sada nema opasnosti od izlivanja. Obnica se izlila na nekoliko mesta, na rečnim krivinama, poplavila je pomoćne objekte, dok su kuće i žitelji za sada bezbedni.

Fotografije korisnika društvenih mreža iz Valjeva, Loznice i Krupnja pokazuju da su vodostaji reka u ovim gradima uznemirujući i da, ukoliko se padavine nastave, može doći do poplava.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Pored Cernice, izlilo se još nekoliko manjih reka, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

U delu opštine Koceljeva u 13 sati proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Tamnave i njene pritoke Kozarice.

Najateža stiuacija je i donjem Crniljevu i selu Kamenica.

Očekuju se obilne padavine narednih dana

Posle nekoliko dana neizvesnosti zbog porasta vodostaja Tamiša, očekuje se da nivo te reke opadne. Međutim, i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava na više od 60 kilometara nasipa.

RHMZ upozorava da će na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave danas i sutra biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

Na Jasenici i Kubršnici očekuje se dostizanje upozoravajućih nivoa.

poplave33

Danas se iznad većeg dela Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda, očekuje da padne i četrdeset litara za 24 časa, a u zapadnoj Srbiji i više od 60 litara.

Sutra se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predelima.

Crvenimeteoalarm na snazi je za teritoriju Zapadne Srbije, a u ostatku Srbije važe narandžasti i žuti meteoalarm.

Jadar se izlio kod Loznice, prete Drina, Kolubara, Morava, Tamiš

Zbog obilnih padavina izlila se reka Jadar, a poplavni talas kreće se od Osečine ka Loznici, koja će zbog toga uvesti vanrednu situaciju kako bi preduzela sve mere za odbranu od poplava, kaže za Tanjug gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U okolini Loznice, posle obilne kiše, izlilo se i nekoliko manjih reka, Cernica, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

Na terenu su ekipe Srbijavoda, kao i Sektora za vanredne situacije MUP-a, a angažovane su ekipe komunalnih preduzeća.

drina,, zalazak, sunca

“Ozbiljniji talas kreće se iz Osečine, sa izvorišta Jadra, koji je već uveliko poplavio prostor od Osečine prema Loznici. Sada ćemo na sednici Štaba za vanredne situacije uvesti vanrednu situaciju, kako bismo preduzeli sve mere za odbranu od poplava. Veliki talas ide, Jadar se već izlio svom svojom dužinom. Mi smo kompletno podigli naša preduzeća, uključili mehanizaciju i ljude, obavestili stanovništvo i za sada sve držimo pod kontrolnom”, rekao je Petrović za Tanjug.

Izlivanje Cernice napravilo je probleme u Banji Badanji

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta. Pod vodom su podrumske prostorije, poplavljeni su ambulanta, spa-centar i vozila, saznaje RTS. U lečilištu se trenutno nalazi 26 gostiju i zaposlenih.

On je dodao da je na terenu devet ekipa, kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i Srbijavoda, sa čijim je direktorom, kaže, u stalnom kontaktu i koji je sada u Osečini.

“Preduzimamo sve što je u našoj moći da zaštitimo ljude i imovinu i sve što je moguće u branjenom delu. Postoje delovi rečnih korita širom Srbije koji su u tzv. nebranjenom delu”, dodao je Petrović.

Dodao je da se oko Loznice izlilo nekoliko manjih reka, što su, kaže, kratki bujični tokovi na kojima, kada je hidrološka situacija kao danas i kako se očekuje noćas i sutra, poraste vodostaj, izliju se i za nekoliko sati se povuku.

Vanredne mere odbrane od poplava kod Loznice, Valjeva, Čačka i Smederevske Palanke

Usled naglog porasta vodostaja reka, kao i upozorenja RHMZ-a na obilne padavine danas i sutra na području Srbije, uvedena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama “Drina-Loznica”, “Kolubara-Valjevo”, “Zapadna Morava-Čačak”, i “Jasenica- Smederevska Palanka” u nadležnosti JVP “Srbijavode”.

Na slivovima Kolubare i Jadra s pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom današnjeg dana i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, u skladu sa aktuelnim prognozama o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod, najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima bujičnih tokova na vodnim područjima koja su u nadležnosti JVP “Srbijavode”.

U skladu sa obavezama iz Opšteg plana za odbranu od poplava kao i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020. godinu uvedena su dežurstva na terenu, izvršene su pripreme svih službi JVP “Srbijavode” za pravovremene intervencije, kao i usaglašavanje mera odbrane od poplave sa štabovima lokalnih samouprava.

Srbijavode: Veće reke miruju, problemi na manjim tokovima

Vodostaji na većim rekama u Srbiji su u domenu nižih i srednjih i ne očekuje se da će doći do njihovog izlivanja usled padavina, dok bi veći problem mogao da nastane na manjim bujičnim vodotokovima, izjavio je danas rukovodilac tehničkog sektora u JP “Srbijavode” Darko Janjić.

On je rekao da je došlo do izlivanja Jadra u Osečini i okolini Donjeg Crniljeva u nebranjenom području i da je tu uvedena vanredna odbrana od poplava.

Ekipe “Srbijavoda”, nadležnih vodoprivrednih preduzeća i Sektora za vanredne situacije MUP-a su na terenu 24 sata, dežuraju i preduzimaju sve potrebne mere.

Janjić kaže da je zbog naglog porasta vodostaja reka, kao i upozorenja RHMZ-a na obilne padavine danas i sutra na području Srbije, uvedena vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama “Drina-Loznica”, “Kolubara-Valjevo”, “Zapadna Morava-Čačak”, i “Jasenica- Smederevska Palanka” u nadležnosti JVP “Srbijavode”.

Na slivovima Kolubare i Jadra s pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave tokom današnjeg dana i sutra vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

U skladu sa obavezama iz Opšteg plana za odbranu od poplava kao i Operativnog plana za odbranu od poplava za 2020. godinu uvedena su dežurstva na terenu, pripremljene sve službe JVP “Srbijavode” za pravovremene intervencije, kao i usaglašene mere odbrane od poplave sa štabovima lokalnih samouprava.

Službe JVP “Srbijavode” i nadležnih vodoprivrednih preduzeća su na terenu i prate razvoj situacije, u skladu sa Opštim i operativnim planom za odbranu od poplava.

U okolini Loznice, posle obilne kiše, izlilo se i nekoliko manjih reka, Cernica, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće.

“Ozbiljniji talas kreće se iz Osečine, sa izvorišta Jadra, koji je već uveliko poplavio prostor od Osečine prema Loznici. Sada ćemo na sednici Štaba za vanredne situacije uvesti vanrednu situaciju, kako bismo preduzeli sve mere za odbranu od poplava. Veliki talas ide, Jadar se već izlio svom svojom dužinom. Mi smo kompleto podigli naša preduzeća, uključili mehanizaciju i ljude, obavestili stanovništo i za sada sve držimo pod kotrolnom”, rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović Tanjugu.

Dodao je da se oko Loznice izlilo nekoliko manjih reka, što su, kaže, kratki bujični tokovi na kojima, kada je hidrološka situacija kao danas i kako se očekuje noćas i sutra, poraste vodostaj, izliju se i za nekoliko sati se povuku.

Izlivanje Cernice napravilo je probleme i u Banji Badanji.

Stefanović uputio dodatne snage MUP-a u Osečinu

Ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage Sektora za vanredne situacije MUP-a i pripadnike žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.

Stefanović je to učinio nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, saopštio je MUP.

Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva.

Vanredna situacija u Osečini zbog izlivanja Jadra

Zbog izlivanja reke Jadar, usled obilnih padavina, na teritoriji Osečine proglašena je vanredna situacija, izjavio je večeras predsednik te opštine Dragan Aleksić.

Aleksić je za Tanjug rekao da u Osečini ceo dan pada obilna kiša, zbog čega je došlo do naglog porasta reke Jadar i njenih pritoka.

“Odmah smo proglasili vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. Pre toga smo na teritoriji pet sela imali vanrednu situaciju, a sada smo je proširili na celu opštinu”, rekao je Aleksić.

Naveo je da na terenu bio direktor “Srbijavoda” Goran Puzović, da su angažovano pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a, a da uskoro stiže i Žandarmerija.

“Sad se voda malo povlači, ali imamo najave da će od ponoći, do ujutru do osam, devet sati ponovo biti velika količina padavina”, rekao je Aleksić.

Kolubara pod kontrolom, Obnica se izlila

Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.

“Kolubara je pod kontrolom, ona je izašla iz minor korita. Obnica je jedina reka koja se izlila u nekim delovima prigradskih naselja, ali stanovništvo nije ugroženo jer je poplavila pomoćne objekte u delovima gde ne žive ljudi”, rekao je Gvozdenović za Tanjug.

Kada je reč o drugim rekama, naveo je da su povećanog vodostaja, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

Najavio je da će sutra zasedati Štab za vanredne situacije.

“Ja sam već bio na terenu i sa načelnikom štaba i mojim pomoćnicima i najvažnije je da je Kolubara pod kontrolom”, dodao je Gvozdenović.