U Šumadiji raste broj zaraženih korona virusom

Od početka pandemije u Šumadijskom okrugu ukupno je registrovano 155 pozitivnih pacijenata, prenose lokalni mediji.

korona, kovid, 19, laboratorija, testovi

U Arandelovcu je od Kovida 19 do sada je obolelo ukupno 18 pacijenata, u Topoli sedmoro, Raci devet, Batocini troje, Knicu dvoje i Lapovu jedna osoba.

Situacija se ovih dana promenila, odnosno beleži se nagli skok obolelih, čak i u mestima gde ranije nije bilo slučajeva, a takođe, raste i broj onih koji su u kućnoj izolaciji.

U Kliničkom centru Kragujevac na lecenju su 43 pacijenta, od kojih je 12 na respiratoru, prenosi RTV Šumadija.

Epidemiolog dr Predrag Delić kaže da bi trebalo razmišljati o pooštrenju određenih mera.

Ističe da su najčešća mesta zaražavanja bile masovne proslave sa velikim brojem ljudi i da je teško utvrditi ko je bio bolestan i kako je došlo do prenošenja.

“Situacija je za sada zabrinjavajuća, sa tendencijom pogoršanja. Svakako bi trebalo da se preduzmu odredene mere. Nije rešenje zatvaranje stanovništva, posebno starije populacije. Prokužavanje neće dovesti do stvaranja nekog epidemiološkog bedema u neko skorije vreme”, naglasio je Delić.

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva je takođe promenjena.

Registrovano je pet novih pozitivnih slučajeva, tako da je do danas na teritoriji Kraljeva registrovano 60 lica pozitivnih na Kovid-19.

Iz Instituta za javno zdravlje upozoravaju gradane da budu disciplinovani i da poštuju sve preventivne mere.

U zatvorenom prostoru treba nositi masku, rukavice i cesto dezinfikovati ruke alkoholom, uz neophodnu distancu od dva metra.