Sibir gori, rekordne temperature – izmereno 38 stepeni Celzijusa

Sibirski grad Verhojansk verovatno je upravo postavio rekord za najvišu temperaturu ikad zabeleženu unutar Arktičkog kruga.

Izvor: index.hr

Ilustracija: Depositphotos/ Kesu01

Ilustracija: Depositphotos/ Kesu01

Sibir doslovno gori pod ovakvim vrućinama, odnosno na tom je području poslednjih nedelja zabeleeženo nekoliko hiljada požara.

Dodatno, stručnjaci očekuju da će se ove ekstremno visoke temperature od blizu ili iznad 35°C nastaviti do juna, što dovodi do bržeg otapanja permafrosta, piše “Severe Weather Europe”.

Izgleda da bi temperatura od 38 stepeni Celzijusa, ako se ovi podaci službeno potvrde, a koja je izmerena u Verhojansku, mogla biti najviša temperatura ikad izmerena sjeverno od Arktičkog kruga. Raniji rekord za Verhojansk bio je 37,3, a zabeležen je 25. jula 1988.

Dugotrajno neuobičajeno toplo vreme u Sibiru alarmantan je znak, smatraju klimatski stručnjaci,

Površinske temperature u Sibiru bile su u maju 10 stupnjeva Celzijusa više od proseka pa je prošli mesec u ovoj prostranoj ruskoj regiji bio najtopliji od kada su merenja započela 1979. godine, pokazuju podaci “Copernicus Climate Change Service” (C3S) programa povezanog s Evropskom komisijom.

Iako se cela Zemlja zagreva, porast temperature ne događa se ravnomerno po celom svetu, prenosi CNN. Dalje se navodi da se zapadni Sibir izdvaja kao regija koja iskazuje snažniji trend viših temperatura i većih varijacija. Naučnici smatraju da se arktička regija prosečno zagreva dvostruko brže od ostatka planeta, što je posledica globalnog zagrevanja, piše CNN.