Seničić: Na prelazu Kulata ka Grčkoj bez dugih čekanja

On je na TV Pink rekao da je prelaz Ilinden juče zatvoren jer je mali i nema tehničkih uslova da primi tako veliki broj turista, što je bio i razlog zatvaranja tog najudaljenijeg prelaza na grčko-bugarskoj granici u odnosu na Srbiju, a koji je za turiste bio alternativa.

granicni, prelaz, granica

Za razliku od prethodnih dana, kaže Seničić, kada su sporadično testirani putnici na kovid-19, juče i danas testiranja nema.

“Videćemo da li će se to tako nastaviti. U svakom slučaju jednostavniji je prolazak”, rekao je Seničić.

Naveo je da je dezinformacija da je 100 putnika iz aviona stavljeno u karantin, kao i da je oblast Ksanti, udaljena 60 kilometara od mora, stavljena pod posebne mere.

U slučaju da je neko pozitivan na korana virus, navodi Seničić, postoje karantinske kuće ili karantinski hoteli koje je obezbedila grčka vlada, dobili bi svu pomoć koja im je neophodna, uključujući i medicinsku.

Najavio je da će iduće sedmice biti održana promocija putnog osiguranja koja će pokrivati i korona virus.

Objasnio je da se na granici meri beskontaktno temperatura, a da su do sada slučajnim uzorkom birani putnici koji se testiraju.

“Prošlo je nedelju dana, nemamo informaciju da je bilo ko od naših turista bio zaražen i da je bio pozitivan”, rekao je Seničić.

Naveo je da prema najavama, od 1. jula u Grčkoj i drugim državama kao što su Turska, Egipat, Španija, kompletna EU prestaje obaveza testiranja.

“Od 1. jula će se daleko lagodnije putovati. Kada je reč o Grčkoj od 1. jula će i pravac kroz Severnu Makedoniju, nadamo se, biti potpuno otvoren i granični prelaz Evzoni na koji prolaze naši putnici”, rekao je Seničić.

Najavio je da čarter letovi za Grčku kreću od 1. jula kada je planiran odlazak na Skijatos, zatim 4. jula na Krf, a posle i za Rodos i Krit, prvi čarter za Tursku kreće od 3. jula, za Španiju 15. jula i Egipat 19. jula.

Očekuje se, kaže, da tek od 1. jula kada se mere u smislu testiranja ukinu, kreće prava sezona.

Naveo je da postoje hoteli koji ne žele da rade i primaju goste i da to predstavlja problem agencijama s ozbirom na to da imaju ugovore, kao i da polovina putnika ne želi da putuje u inostranstvo i oni su uzeli zamanske vaučere.