Da li će vila u Krunskoj ostati muzej Nikole Tesle?

On je za Tanjug rekao da dok je zakonski regulisana namena objekta u Krunskoj kao muzejskog, nema šanse da se on vrati potomcima porodice Genčić.

strahinja, sekulic,, restitucija

Sekulić kaže da se gradi novi muzej Nikole Tesle na drugoj lokaciji što je, kaže, dobra ideja.

“Muzej nauke će biti napravljen i treba da bude vezan za ime Nikole Tesle, a što se tiče pravnih problema, mi sad ne možemo da vratimo (objekat u Krunskoj) dok je namena objekta muzejska”, rekao je Sekulić.

Paradoksalno je, kaže, da nekome oduzmu kuću, da se tu napravi muzej Nikole Tesle i da se urna naučnika postavi u nečiju dnevnu sobu.

Dodao je da to ni u snu nije padalo na pamet ni Nikoli Tesli, niti potomcima porodice Genčić kao vlasnicima kuće u Krunskoj ulici

“To je primer koliko su neke stvari u ovoj zemlji bile ponižavajuće za sve”, rekao je Sekulić

Naveo je da Đorđe Genčić, političar, ministar, industrijalac i jedan od inicijatora Majskog prevrata, 1903. godine, nije imao direktnih potomaka, a da je njegov testament priča za sebe.

Interesantno je, kaže, da u svom testamentu Genčić nalaže da se prvo namiri država na osnovu poreskih obaveza, drugo, da zaposleni koji su radili kod njega dobiju odgovarajuću naknadu.

“Ima jedan deo ko ne sme dobiti ništa i na kraju ide podela imovine porodici”, dodaje Sekulić

Vila u Krunskoj 51 na Vračaru građena je 1929. i rad je arhitekte Dragiše Brašovana.

Od 5. decembra 1952. tu se nalazi Muzej Nikole Tesle, sa urnom naučnika, prenetom iz Njujorka.

Povodom zahteva porodice Karađorđević za vraćanje Belog dvora, Sekulić kaže da Agencija povodom tog, kako navodi, interesantnog predmeta, mora da postupa po odluci suda, iako u Agenciji nisu sasvim zadovoljni tom odlukom

Podsetio je da je Agencija donela rešenje o odbijanju vraćanja u naturi Belog dvora pozivajući se na odredbu zakona koja kaže da će ta imovina biti predmet posebnog regulisanja.

“To znači da smo mi hteli da ostavimo prostor da se krene ka tom sporazumu. Nismo mi odbili zato što tvrdimo da oni nemaju nikakva prava, nego po našem zakonu sad ne možemo da donesemo odluku”, rekao je Sekulić.

Naveo je da je sud rekao da se ide na obeštećenje i da će Agencija postupiti po toj odluci.

Sada, kaže, Agencija čeka dokumenta iz Republičkog geodetskog zavoda u vezi sa arhivskim dokumentima za objekte porodice Karađorđević kako bi mogla da se proceni njihova vrednost.

“Nakon dobijanja te dokumentacije ići ćemo ka Poreskoj upravi koja će proceniti tu imovinu i donećemo odgovarajuće rešenje”, rekao je Sekulić.

Ti objekti uključuju Beli dvor, a ostala imovina porodice Karađorđević, kaže Sekulić, nije toliko velika i navodi da je to zgrada RTS i nekoliko kuća koje su bile u Krunskoj, a danas više ne postoje.

Napomenuo je da je vraćanje imovine u naturi pri kraju, te da u Beogradu ima još nekoliko većih predmeta za vraćanje u naturi.

U Novom Sadu, kaže, dominantno je vraćanje poljoprivrednog zemljište i 68 odsto tog zemljišta je vraćeno, a očekuje se da će taj ceo posao biti završen u naredne dve do dve i po godine.

Naturalna restitucija u Nišu i Kragujevcu je, dodaje, uglavnom pri kraju.

Sekulić je rekao da je Agencija za restituciju donela 78,5 odsto odluka o svim predmetima. Naturalna restitucija u Nišu i Kragujevcu je, dodaje, uglavnom pri kraju.

“To je naš ukupni rezultat u odnosu na građansku restituciju“, dodaje Sekulić.

Kaže da je do sada doneto 2.800 rešenja o obeštećenju i da Agencija nastavlja taj rad.

“Očekujemo da ćemo sva rešenja doneti ne duže od četiri godine od danas, s tim što posle ide jedan period žalbi, vanrednih pravnih lekova i eventualnih sudskih sporova”, rekao je Sekulić i naveo da će obeštećenje početi od kraja iduće godine.

Najavio je da će akontacija u visini od 10 odsto sume predviđene za obeštećenje naslednicima vlasnika oduzete imovine biti isplaćena već u ovoj godini, a da se u narednom periodu očekuje donošenje koeficijenta za obeštećenje.

Prema najnovijim podacima Agencije, do sada je vraćeno 4.831 poslovni prostor, 1.048 stanova, 1.152 zgrade, što je ukupno 7.031 objekat ukupne površine 522.000 metara kvadratnih.

Vraćeno je i oko 473 hektara građevinskog zemljišta, oko 5.852 hektara šume I šumskog zemljišta, kao I oko 67.127 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Sekulić je naveo da Agencija završava i crkvenu restituciju za koju kaže da nije mala i da je složena.

Do sada je crkvama i verskim zajednicama vraćeno oko 60.668 hektara poljoprivrednog zemljišta, šuma i šumskog zemljišta, i građevinskog zemljišta, a vraćeno je pravo svojine na ukupno 93.180 metara kvadratnih objekata i slici “portret Mihajla Pupina”, rad Uroša Predića.