Fajon: Smanjiti tenzije i polarizaciju društva u Srbiji

“Od suštinske važnosti je da izborni proces u Srbiji ne ugrozi zdravlje građana, da mediji obezbede prostor za sve političke aktere i da se omogući rad međunarodnih i domaćih posmatrača”, napisala je Fajon na svom Tviter nalogu.

tanja, fajon, jpg, 660x330, jpg, 660x330

Tanja Fajon dodaje da je održala video konferenciju sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.
U Evropskom parlamentu za Tanjug kažu da Tanja Fajon i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik održavaju konsultacije sa predstavnicima srpske vlasti, opozicije i civilnim društvom u okviru Međupartijskog dijaloga za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Stefanović, Fajon i Bilčik o izborima u Srbiji

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanjom Fajon i izvestiocem EP Vladimirom Bilčikom o predstojećim izborima u Republici Srbiji.

Razgovoru, koji je održan putem video linka, prisustvovao je i šef Delegacije EU Sem Fabrici, a Stefanović je upoznao sve učesnike o merama koje Vlada Republike Srbije preduzima i koje će preduzeti, kako bi izbori protekli u najbol?em mogućem redu, saopštio je MUP.

Ministar je kazao da su svi domaći i međunarodni posmatrači dobrodošli da prate izborni proces u Srbiji, koji je, kako je naglasio, prethodnih meseci dodatno unapređen izmenom zakonske regulative.

On je pozvao predstavnike ODIHR-a da upute punu misiju koja će pratiti izborni proces, za šta će im Srbija, kako je dodao, omogućiti sve neophodne uslove za rad.

Stefanović je upoznao sagovornike i s merama koje će biti preduzete tokom izbornog procesa, kao i na sam dan izbora, kako bi se očuvalo zdravlje građana, a ujedno omogućilo da oni nesmetano ostvare svoja zakonska prava i glasaju.

Istakao je da su političke partije, koje su do sada predale izborne liste, već započele svoje predizborne aktivnosti i da sve opcije koje učestvuju u izbornom procesu imaju prostora na javnom servisu.

Fajon je istakla da je važno da izborni proces ne ugrozi zdravlje ljudi, kao i da se u medijima obezbedi prostor za sve političke aktere i omogući rad međunarodnih i domaćih posmatrača.

Bilčik je, kako je saopšteno iz MUP-a, rekao je da je Srbija dosta toga uradila na unapređenju izbornog procesa, kao i da se sada očekuje implementacija izmenjene regulative.