Srbiji od Amerike 20,3 miliona dolara za podsticaj privrede i jačanje institucija

Godfri je, nakon što je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović potpisao amandmane o dodatnoj pomoći, rekao da je ta pomoć namenjena za podsticanje pirvrednih akitivnosti malih i srednjih preduzeća, kao i za podršku Srbiji na njenom putu ka EU.

godfri

Potpisivanje amandmana o proširenu postojećeg sporazma, kaže Godfri, još jedan je dokaz posvećenosti SAD da pomognu Srbiji da ostvari svoj cilj članstva u EU.

Naglasio je da je ponosan na saradnju SAD i Srbije i na sposobnost da se nađu brza rešenja i nastavi dugogodišnje prijateljstvo i razvija novo partnerstvo.

“Na početku krize razgovarao sam sa zvaničnicima Srbije i pitao ih kako najbolje možemo pomoći Srbiji. Sada smo ovde da obeležimo još jednu prekretnicu u našem dugotrajnom parnerstvu”, rekao je Godfri.

Naveo je da danas SAD preko USAID dodaju još 20,3 miliona dolara već postojećem sporazumu o pomoći Srbiji, da bi njena privreda bila konkurentinija, da bi se ojačala vladavina prava i medijsko okruženje, da bi se poboljšao učinak vlade i suzbila korupcija.

Poručio je da SAD dele strateški cilj Srbije da postane članica EU i napomenuo da su Srbija i SAD u proteklih 10 godina puno toga zajedno postigli na unapređenju reformi koje su važne za demokratski i privredni razvoj Srbije i za dobrobit njenih građana.

“Mnoge od ovih reformi su pomogle Srbiji da bude jača u vreme krize”, rekao je Godfri i naveo kao primer najsavremenije centre za brzo reagovanje Crvenog krsta koji su počeli da rade u martu, uz podršku SAD.

Podsetio je na brojne projkete koje su SAD podržale u Srbiji i naveo zajednički rad na uklanjanju brojnih pravnih i birokratskih prepreke za poslovanje što je, naglasio je, Srbiju učinilo privlačnijom kako za domaće, tako i za stane investitor.

“Ulažući zajedničko vreme, trud i sredstva, SAD i Srbija su otvorile nova radna mesta i pomogle lokalnim zajednicama da ponovo stanu na noge”, rekao je Godfri.

Naglasio je da su transparentnost i konkrencija presudni za način na koji SAD pruža pomoć.

“Mi svoje donacije i ugovore nudimo javno, a informacije o pomoći koju dajemo su uvek dostupne javnosti”, kaže Godfri.

Podsetio je da su SAD od 2001. do danas investirale više od milijardu dolara u parnerstvo sa Srbijom.

“Verujemo da je to pametno potrošen novac. Nadam se da će jednog dana, uskoro, to partnerstvo preći na viši nivo kada ćemo raditi zajedno da pomognemo drugim zemljama da korisno iskoriste lekcije koje smo mi u Srbiji zajedno naučili”, naveo je Godfri.

Između Srbije i SAD postoji dijalog o otvorenim pitanjima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da sadašnja Vlada Srbije, kao ni prethodna nije bila nekooperativna i nekonstruktivna kada su u pitanju dva slučaja koja predstavljaju otvorena pitanja u odnosima Srbije i SAD – ubistvo tri američka državljana i paljenje Ambasade SAD u Beogradu.

Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi tih otvorenih pitanja, podvukla da nije korektno iznositi uverljive ocene ko je učestvovao u tim događajima i ko je njihov organizator.

“To je posao nadležnih organa, to je vladavina prava da se procesi vode i to na transparentan način. Smatram da Srbija, ova Vlada kao i prethodna, nije bila nekooperativna i nekonstruktivna što se tiče ta dva slučaja, koja datiraju iz ranijih vremena“, kazala je Joksimović.

Ističe da smatra da postoji otvoreni stalni dijalog između Srbije i SAD, kao i postupanje nadležnih institucija i dodaje da veruje da to prepoznaju i SAD.

“To su još uvek otvorena pitanja, postoje i druga otvorena pitanja koja su remetila naše odnose i imaju reprekusije i danas, ali zaista mislim da stalnom komunikacijom i dijalogom, idemo u dobrom pravcu odnosa“, navodi Joksimović.

Naglašava da je sigurna da će nadležne institucije svoj posao uraditi i dodaje da sadašnja Vlada nije pokazala ni “zatvaranje očiju“, niti nedostatak saradnje po tim pitanjima.