Da li će đaci ići na ekskurzije?

Za 18 godina koliko je na čelu gimnazije “Laza Kostić“, direktor Vukašin Lazović, prvi put maturanti neće ići na matursku ekskurziju u inostranstvo. Škole za sada čekaju na uputstva i preporuke iz Ministarstva o daljim koracima.

srednjoskolci skolarci ekskurzija adolescenti drugarstvo jpg

Vukašin Lazović direktor gimnazije “Laza Kostić” i predsednik Aktiva direktora srednjih škola kaže:

“Što se tiče prvog drugog i trećeg razreda, koji inače nije imao pravo odlaska u inostranstvo, oni još mogu imati rešenje i da idu i da se to malo odgodi, odloži. Ali što se tiče mature, oni će uveliko biti studenti, šta činiti sa njima,o kakvoj maturskoj ekskurziji je reč- tu više nema”.

Pred školama će se uskoro naći preporuke koje se tiču đačkih putovanja kažu iz Jute. Naime, kad su u pitanju srednjoškolci- biće moguće da ukoliko postoji interesovanje, da se sa agencijom sklopi dogovor da se maturske ekskurzije realizuju tokom avgusta u zemlji. Međutim, ukoliko se ništa ne realizuje do početka školske godine, biće im predložen sledeći model.

Aleksandar Seničić iz Jute kaže:

“Novi 4.razredi će krenuti u uplatu ekskurzije a od tog novca će se polako vraćati novac, dakle u tim ratama će se vraćati novac roditeljima koji su to već platili i trudićemo se da do nove godine, ako je to ikako moguće ili do januara meseca, izmirimo dugovanja prema roditeljima koji su uplatili za svoju matursku ekskurziju svoje dece ove godine.”

Iz Jute navode da će preporuka osnovnim školama biti da se sve one ekskurzije koje su planirane za ovu godinu, realizuju tokom letnjih meseci tamo gde je to moguće, a da prioritet bude četvrti razred osnovne škole, dakle sve rekreativne nastave, kao i 8.razred osnovne škole.