Zaharijeva o dijalogu: Ne pre okončanja izbora u Srbiji

Zaharijeva je, kako prenosi prištinski portal Gazet Expres, na tribini u organizciji Evropskog saveta za spoljne poslove, govoreći na tu temu, između ostalog, rekla:

“Slažem se da će pre predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama biti pritiska da se napravi bilo kakav napredak u vezi s dijalogom, ali pre izbora u Srbiji ništa se ne može dogoditi. Dakle, uzmimo to u obzir”.

zaharijeva

“Ne može očekivati nikakav napredak u dijalogu pre izbora u Srbiji”, kako objašnjava, “jer veoma teško doneti nepopularne odluke uoči izbora”.

Zaharijeva je, kako prenosi portal Kosovo onlajn, takođe govorila o ideji o kojoj se često diskutuje, a to je korekcija granica ili “razmena teritorija između Kosova i Srbije”, kao o mogućem putu za postizaje konačnog dogovora.

Izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borela o toj ideji ocenila je kao njegov lični stav i dodala da ne postoji odluka Saveta o tom pitanju.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske je istakla i da u Evropskoj uniji, ali i na zapadnom Balkanu, postoji dosta neizvesnosti i podeljenosti u vezi s dijalogom i načinom napretka.

Dodala je da trenutno na pregovaračkom stolu nema ničeg konkretnog i da ne postoje uslovi za sprovođenje ideje po razmeni teritorija, čak i ako bi ona postojala.

“Ne postoji ništa konkretno na stolu i ne postoje uslovi za takvu ideju. Da li će dogovor uključivati i priznavanje Kosova od Srbije, da li će to uključivati i razmenu ljudi, šta će se desiti sa Srbima koji ostaju na Kosovu i obrnuto, sa Albancima koji ostaju u Srbiji”, rekla je Zaharijeva.

Prema njenim rečima, mnogo je nejasnoća u vezi sa tom temom, koja nije na dnevnom redu, s obzirom na to da nema uslova za nastavak dijaloga.

Vlasti Crne Gore ugrožavaju jedinstvo duhovnog prostora

Marija Zaharova ocenila je komentarišući hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika da se radi o nameri da se unese raskol u pravoslavni svet i uništi jedinstvo duhovnog prostora na Balkanu.

Na redovnom brifingu u Moskvi, Zaharova je rekla da su episkop Joanikije i sedmorica sveštenika uhapšeni pod izgovorom da su održavanjem litije na dan Sv. Vasilija Ostroškog prekršena pravila karantina, prenosi Sputnjik.

Ona je naglasila da se potom oglasio i američki Stejt department saopštenjem u kojem je s jedne strane istaknut značaj poštovanja ljudskih i verskih prava, ali je s druge pružena podrška oštrim merama koje su preduzele crnogorske vlasti.

„To je teško razumeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namerama da se unese raskol u pravoslavni svet i da se uništi jedinstvo duhovnog prostora na Balkanu“, ocenila je Marija Zaharova.

Eskalacija napetosti u Crnoj Gori i grubo postupanje crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vernicima izazivaju ozbiljnu zabrinutost Rusije, naglasila je ona.

“Neprirodno razdvajanje ljudi, vernika, uključujući i podlo mešanje spoljnih faktora, moglo bi da ima ozbiljne posledice po region”, zaključila je Zaharova.