Rama: Otvorićemo sve granice do kraja maja

U toku meseca maja naša zemlja će biti potpuno otvorena. Albanske granice će biti otvorene. Počećemo da se pripremamo za turističku sezonu”, rekao je Rama u albanskoj skupštini tokom današnje plenarne sednice.

edi, rama

On takođe nije odbacio mogućnost za drugi talas pandemije virusa Covid-19.

“Moguć je i drugi talas pandemije, a ukoliko se to dogodi on će biti teži nego prvi. Moraćemo da se suočimo sa ozbiljnošću”, dodao je Rama.

Prošlog ponedeljka u Albaniji je započela druga faza olakšavajućih mera, koji nalažu, nakon dva meseca, otvaranje barova, restorana, kafića, muzeja i biblioteka.

U 56 od ukupno 61 opština u toj zemlji, koji se nazivaju zelene zone, u celosti je ukinut policijski čas, dok je u ostalim pet, crvenim zonama, Tirana, Drač, Skadar, Kruja i Kurbin policijski čas traje i dalje od 21 do 5 časova.

Takođe još je na snazi zabrana javnog prevoza, održavanje sportskih i kulturnih događaja, a zatvoreni su i dalje kopnene i vazdušne granice za kretanje građana.

Inače, albanska vlada je 24. marta proglasila vanredno stanje u trajanju od 30 dana na celoj teritoriji te zemlje, dok je kasnije albanski parlament istu vladinu odluku produžio do 23. juna.