Prijave za prijemne ispite za specijalizovana odeljenja

U okviru reforme gimnazijskog obrazovanja koju sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2020/2021. godine učenici će moći, po prvi put, da pohađaju i specijalizovana odeljenja za scensku i audio vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, kao i sportska odeljenja u gimnazijama u Srbiji.

skola, ucionica, skolske, klupe, nastave, prosveta, obrazovanje,

Odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio vizuelnu umetnost imaće: Gimnazija „Laza Kostić“ u Novom Sadu, Filološka gimnazija u Beogradu, zatim Druga kragujevačka gimnazija i Gimnazija u Kruševcu.

Po završetku ovog smera, učenici će biti dobro pripremljeni za nastavak visokog obrazovanja – studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali im neće biti uskraćena prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Broj učenika, kao i u ostalim specijalizovanim gimnazijskim odeljenjima je 20. veći deo nastave umetničkih predmeta odvija se u grupama sa po maksimalno 10 učenika.

Podela odeljenja na grupe omogućava bolji kvalitet rada, a samim tim i bolja postignuća učenika.

Prijemni ispit za specijalizovana odeljenja za scensku i audio vizuelnu umetnost koju obuhvate test iz opšte kulture polaže se 10. juna u 12 časova.

Odeljenja za nadarene učenike za geografiju i istoriju imaće gimnazije: Gimnazija „Veljko Petrović“, Sombor, Karlovačka gimnazija (Sremski Karlovci), Deveta gimnazija „Mihailo Petrović Alas“(Beograd), Peta beogradska gimnazija i Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“.

Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju biće održan 11. juna.

Učenici koji se opredele za specijalizovano odeljenje za geografiju i istoriju polagaće prijemni iz geografije ili istorije, a mogu polagati i oba testa pri čemu će se u obzir uzimati bolje urađeni test.

Test iz geografije će se polagati od 10 do 12 časova, a iz istorije od 14 do 16 časova.

Prijavljivanje učenika za Sportsku gimnaziju u Beogradu i sportskih odeljenja pri gimnazijama u Srbiji je 8. i 9. juna.

Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, osim u Sportskoj gimnaziji u Beogradu biće u još šest gimnazija u Srbiji.

To su Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad, Mitrovačka gimnazija, iz Sremske Mitrovice, Užička gimnazija, Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“ iz Subotice (na mađarskom jeziku), Gimnazija u Novom Pazaru i „Deveti maj“u Nišu.