Još nema dokaza da hidroksihlorokin deluje protiv Covid19

Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog izveštaja o pojedincima koji se sami leče i nanose sebi ozbiljnu štetu, dok američka Uprava za hranu i lekove, koja je dala hitno odobrenje za njihovo korišćenje samo u određenim situacijama, upozava i na neke moguće neželjene efekte.

korona, kovid, 19, 1

Tramp se na brifinzima u Beloj kući osvrnuo na potencijal hidroksihlorokinina, pa je tako u aprilu rekao: “Šta imate da izgubite? Uzmi ih”.

Nakon Trampovh komentara primećeno je da je naglo povećano izdavanje recepata u SAD i za hlorokin i za hidroksihlorokin.

Tablete koje sadrže hlorokin već se dugo koriste u lečenju malarije za smanjenje groznice i upale, a postoji nada da mogu da deluju i protiv virusa koji izaziva Covid-19.

U različitim zemljama odvijaju se ispitivanja o upotrebi tih lekova za sprečavanje bolesti, a kao deo tih studija radnici koji su najizloženiji virusu uzimaju ga kao profilaksu.

U Evropi, Africi, Aziji i Južnoj Americi testira se trenutno 40.000 ljudi na hidroksihlorokin, hlorokin ili placebo, kako bi se utvrdilo da li su efikasni za one koji bi mogli biti izloženi virusu.

Druge studije razmatraju da li bi se njima moglo pomoći pacijentima koji već imaju Kovid-19.

U SAD se rade različita ispitivanja kombinacije lekova, uključujući hlorokin, hidroksihlorokin i antibiotik azitromicin u lečenju Covid-19, ali za sada nema dovoljno dokaza o njihovoj efikasnosti ni u prevenciji ni u lečenju.