Žandarm Novak Vujović 100 puta dobrovoljno dao krv

“Prvi put sam dao krv na odsluženju vojnog roka u Beogradu 1992, bio sam januarska klasa i od tada nikada nisam prekidao više”, kaže Novak.

zavod, za, transfuziju

Od kada je pre 28 godina prvi put pružio ruku, žandarm Novak Vujović na svaka tri meseca dobrovoljno daje krv. Pored toga ima i donorsku karticu, a nekoliko puta davao je i krvnu plazmu. Kako kaže, jednom je bio prisutan kada je njegovo delo spasilo život njegovom kolegi. Takvi trenuci bili su mu motiv da nastavi sa humanim činom.

“Kada sam ono na početku davao krv, pa negde mislim da je to bilo ’94 godine, tada sam davao krv možda 10-15 put, jedan gospodin je bio pored mene i on je tada dao stoti put krv, ja sam rekao valjda cu to da dočekam i eto dođe taj dan “.

i dok ga nekoliko meseci deli od radne penzije, ona- u dobrovoljnom davanju krvi moraće da sačeka. Njegov komandir Mićo Kljajić kaže da je Novak odličan primer kolegama, a ponosno ističe i to da su pripadnici žandarmerije samo prošle godine preko 400 puta dali krv.

“Kako ne bi bio ponosan, ja sam prvi među jednakima. U te akcije se uključuju svi dobrovoljno, svako od nas ima poseban osećaj kad pomogne nekom drugom a davanje je to da znaš da tvoja krv znači nekom drugom možda i život”, napominje Kljajić.

Procene kažu da ukoliko bi svako od nas tokom života 10 puta dao krv, ne bi bilo problema sa potrebama onih čiji život zavisi od te dragocene tečnosti. Stoga, nadamo se da će vas ta činjenica, ali i ova priča podstaći da vaša sledeća stanica bude upravo, Zavod za transfuziju.