“Za dom spremni” i u Omišu

Mural je uočio jedan od građana Dugog Rata Gracijano Kalebić, inače doktor filozofije, i odlučio je da reaguje.

za, dom, spremni,, omis

“Ne znam ko je to napravio, kad sam ugledao mural, prva stvar koja mi je pala na pamet je bila da se svim raspoloživim pravnim sredstvima oduprem takvoj vulgarizaciji javnog prostora i kršenju zakona”, rekao je Kalebić za portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Kontaktirao je svog advokata Antu Nobila i podneće, kaže, krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za delo kršenja hrvatskog Ustava, rušenja ugleda Hrvatske i promovisanje totalitarnih ideologija.

“S obzirom na to da taj mural sadrži insignije koje direktno upućuju na ideologiju i sadržaj tzv. na NDH za koju je istorijski utvrđeno i faktički potvrđeno da je bila kvislinška kolaboracionistička tvorevina fašističkih i nacističkih režima Italije i Nemačke, osetio sam potrebu kao građanin da reagujem i suprotstavim se tom drskom naletu fašizma koji smatram opasnim”, rekao je Kalebić.

Dodao je i da taj mural u ovom trenutku predstavlja direktni udar na izvorne osnove hrvatskog Ustava i temeljne vrednosti koje on predstavlja.

Kalebić smatra da mural predstavlja krivično delo u smislu Ustava i rušenja ugleda RH u svetu.

“Antifašizam nije stvar ove ili one političke opcije. Antifašizam je civilizacijsko, kulturno i političko pitanje prvog ranga za koje se pretpostavlja da ga sve demokratske i građanske snage bez obzira kojem političkom spektru pripadale a priori podrazumijevaju. Utoliko nije čudno da kancelarka Nemačke ili kancelar Austrije ili predsednik Francuske, iako dolaze s desnog političkog spektra aktivno promovišu i zalažu se za vrednosti antifašizma u svojim zemljama i na nivou EU”, naveo je, između ostalog, Kalebić.