Protest ispred Šela u Holandiji protiv zagađenja

HAG –

Oko 30 demonstranata aktivista za zaštitu životne sredine organizovalo je danas protest ispred holanskog predstavništva kompanije Šel u Hagu u vreme održavanja godišnjeg virtuelnog sastanka, prenela je agencija Rojters.

Aktivisti iz nekoliko organizacija za zaštitu životne sredine pevali su, igrali i uzvikivali “Šel mora pasti” na protestu ispred predstavništva ove kompanije u Holandiji.

holandija, protesti, shel

Stotine aktivista prijavilo se da prisustvuje protestu, ali su holandske vlasti ograničile broj učesnika protesta na 30, zbog mera distanciranja radi zaštite od korona virusa.

Još nekoliko desetina demonstranata okupilo se ispred obližnje zgrade parlamenta i gradske većnice, a mnogi među njima nosili su zaštitne maske.

Organizacije za zaštitu životne sredine pozvale su na okončanje ulaganja u fosilna goriva i na preduzimanje odgovornosti kompanija koje eksploatišu naftu.

Očekuje se da će na ovogodišnjem sastanku neki veliki investitori izvršiti pritisak na kompaniju da preduzme konkretnije korake u pravcu smanjenja zagađenja životne sredine i ostvarenja ciljeva Pariskog sporazuma.