Pomoć iz Azerbejdžana dokaz prijateljstva i partnerstva

Avion je dopremio zaštitnu opremu, testove, beskontaktne toplomere, sredstva za dezinfekciju…

Premijerka je zahvalila predsedniku Azerbejdžana, koji je, kaže, odgovorio na poziv Srbije, kao i ambasadoru te zemlje Eldaru Hasanovu, sa kojim je i dočekala aviona na beogradskom aerodromu.

brnabić,, azerbejdžan,, prijateljstvo

“Ovo je nama značajno, iako su vanredno stanje i najteži dani iza nas, jer je ovo pokazatelj prijateljstva, koje nikada nećemo zaboraviti”, poručila je Brnabić.

Premijerka je posebno podsetila da je Azerbejdžan bio prva zemlja koja je pritekla u pomoć Srbiji 2014. godine nakon poplava.

Upravo na današnji dan, 19. maja 2014. godine sleteo je prvi avion pomoći iz Azerbejdžana.

“Danas i simbolično dočekujemo ovaj avion i dokazujemo strateško partnerstvo i prijateljstvo”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da joj je drago i što je čula najavu novih investicija iz Azerbejdžana u Srbiju, uz podršku koje kompanije iz te zemlje pružaju na infrastrukturnom razvoju Srbije.

“Da nastavimo tamo gde smo stali pre pandemije, da razvijamo ekonomsku saradnju, da se povezujemo i otvaramo nova poglavlja u našim odnosima”, rekla je Brnabić.

I ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov je istakao da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i prijateljske zemlje, kao i da će odnosi dve države nastaviti da se razvijaju i produbljuju u investicionom i svakom drugom smislu.

“Jako mi je drago što sam ovde sa vama. Naši narodi su prijatelji više od 300 godina, a danas su strateški partneri”, rekao je Hasanov i dodao da se prijatelji poznaju i u teškim vremenima.

Kaže da je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev 19. maja 2014. izdao naredbu da se pošalje pomoć Srbiji dok je boravio u Vijetnamu, kada je video preko svetskih medija šta se dešava u Srbiji, dodajući da je to tada bila prva pomoć koja je stigla našoj zemlji.

“Takođe, želim da zavalim predsedniku Vučiću i njegovom timu, kao i premijerki Brnabić, što su preduzeli sve mere da bi sačuvali svoj narod. Vučić je za razliku od drugih u region blagovremeno preduzeo sve preventivne mere. I rezultat se samim tim vidi”, kazao je Hasanov.

Dodaje da je Azerbejdžan poslao humanitarnu pomoć i beogradskim opštinama Savski Venac, Rakovica i Čukarica, kao i da su danas dali pomoć za izbeglice u Vojvodini.

Azerbejdžanska kompanija Azvirt će u petak pružiti pomoć i siromašnim porodicama u Beogradu.

“Mi smo braća, prijatelji i strateški partneri i treba se držimo zajedno”, poručio je Hasanov.