Kardiolog o vezi između kavasaki bolesti i Kovid infekcije

Iako još nije poznata uzročno posledična veza između kavasaki bolesti i kovid-19 infekcije, u Srbiji su zabeležena dva slučaja adolescenata koji su uz tu bolest imali pozitivna antitela na korona virus, rekao je zamenik direktora tog instituta Vladislav Vukomanović.

Izvor: Tanjug

Foto: gettyimages/ Sean Gallup

Foto: gettyimages/ Sean Gallup

Poslednjih nekoliko nedelja, čak i meseci u SAD i u Zapadnoj Evropi, kako kaže, a naročito Velikoj Britaniji bilo je takvih bolesnika.

U pitanju su, kako navodi, deca, često adolesceniti sa visokom temeperaturom, dijarejom, bolovima u stomaku praćenih malaksalašću, pa čak i šokom i kod te dece potvrđeno je prisustvo kovid-19 virusa.

“Koja je uzročno-posledična veza takve simtpomatologije koja podseća na kavasaki bolest i kovid-19 virusa, za sada još nije poznato. To postaje problem jer je u najmanje jednom slučaju zabeležen smrtni ishod, a kod značajnog broja bolesnika morala je da se primeni intezivna terapija”, kazao je Vukomanović za Tanjug.

Sreća je, kako kaže, što je epilog bolesti dvojice adolescenata u Srbiji veoma dobar i da imaju zadovoljavajuće nalaze.

“Na institut su došli sa znacima srčane slabosti i primenili smo lekove koji pojačavaju rad šrčanog mišića, a zovu se imunoglobulini. Rezultati su veoma dobri i nadamo se da će deca ići dalje ka ozdravljenju”, rekao je zamenik direktora Instituta za majku i dete.

On objašnjava da je kavasaki autoimuna bolest, koja dovodi do oštećenja malih i srednjih krvnih sudova, a najznačajnije su koronarne arterije, odnosno srčane, zbog kojih može doći i do infarkta srca.

“Najteža posledica kavasaki bolesti je infarkt srca koja se pre primene imunoglobulina, javljala čak u četvrtini slučajeva. Sada je pojava aneurizmi i proširenja na koronarnim i krvnim sudovima čak pet puta manja, a još je veća sreća što su prolaznog karaktera. Međutim kod nekih pacijenata može doći do teških oštećenja srčanih sudova i do pojave džinovskih aneurizmi u kojima se stvaraju trombovi i koji mogu dovesti do infarkta i smrtnog ishoda”, kazao je Vukomanović.

U Institutu za majku i dete do sada je obično bilo desetak slučajeva dece koja boluju od kavasaki bolesti i najčešće su to bila deca do pet godina, a veoma retki su bili slučajevi adolescenata.

Vukomanović navodi da se uzročno-posledična veza kavasaki bolesti i kovid-19 i dalje ne zna, pre svega jer se ne zna dovoljno o kovid-19, ali dodaje da su naši stručn jaci dobili poziv Evropskog udruženja za pedijatrijsku kardiologiju da učestvuju u zajedničkom istraživanju, te da se nada da će to pomoći da se dođe do odgovora o tome kakva je veza između virusa i kavasaki bolesti.