IFO: Izvrsna inicijativa Merkelove i Makrona za oporavak EU

“Izvrsno je to što Nemačka i Francuska predstavljaju zajedno predlog kako EU treba da reaguje na krizu korona virusa. Osnivanje evropskog fonda za podsticanje ekonomskog oporavka je važan znak evropske solidarnosti i njene sposobnosti da preduzima akcije”, rekao je Fuest u Minhenu, prema saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

angela, merkel,, emanuel, makron

Prema njegovom mišljenju, ova sredstva predstavljaju dodatu vrednost koja nadilazi programe pojedinačnih zemalja članica unije.

„Ova dodata vrednost može biti u formi veće izvesnosti i stabilnosti. Celoj Evropi je u interesu da pomogne onim zemljama koje su najteže pogođene krizom. Pored toga, postoji velika tražnja za ulaganjima u prekograničnu infrastrukturu, kao što su transportne i komunikacione mreže”, naveo je Fuest.

Ključni aspekti fonda su, kaže, to što je njegovo finansiranje putem duga jednokratan događaj i što postoji plan otplate.

“Otplata bi trebalo da krene onda kada se ekonomija oporavi. Nakon neophodnog povećanja državnog duga za vreme krize korona virusa, Evropa mora da ima kredibilan plan za smanjenje udela duga u BDP”, zaključio je predsednik IFO instituta.