Evropa: U Britaniji 43.000 umrlih, više od 8.000 preminulih u Nemačkoj, u Češkoj skok broja zaraženih

U Francuskoj su u sklopu ublažavanja mera donetih zbog korona virusa otvorene neke škole i vrtići, tako da je danas u tim ustanovama bilo oko 150.000 mališana, preneo je AP.

korona, virus, pandemija, laboratorija, francuska, 13

Češka: Najviše novozaraženih u poslednjih mesec dana

Broj novozaraženih u Češkoj premašio je 100, što je najviši dnevni porast u poslednjih mesec dana, saopšteno je iz ministarstva zdravlja te zemlje.

Ministarstvo je prijavilo 111 novih slučajeva zaraze, ukupno 8.586 od početka epidemije. Od posledica COVID-19 u Češkoj umrlo je do sada 297 pacijenata, a u toku prethodnog dana nije zabeležen nijedan novi smrtni slučaj, preneo je Rojters.

U poslednjih nekoliko nedelja vlasti Češke su počele sa postepenim ublažavanjem mera, pa je tako otvorena većina prodavnica, bioskopi, pozorišta i mesta za jelo na otvorenom, dok je u planu da se sledeće nedelje restoranima dozvoli da mušterije uslužuju i u zatvorenom delu objekta.

Vlasti Češke ublažiće restrikcije uvedene na putovanja počev od 8. juna, sa zemljama koje se smatraju bezbednim u pogledu korona virusa.

Škole su počele da se otvaraju prošle nedelje, međutim, mnogi su bili zabrinuti zbog tog poteza, a jedno istraživanje je pokazalo da 69 odsto ispitanika smatra da vlasti neće biti u stanju da garantuju bezbednost učenika i nastavnika.

Francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker izjavio je za RTL da je u oko 40.000 škola koje su otvorene od prošle nedelje zabeleženo 70 slučajeva zaraze korona virusom.

Sve škole u kojima je virus potvrđen zatvorene su, rekao je ministar želeći da istakne odlučnu nameru vlasti da ne pravi kompromise kada su u pitanju zdravlje i bezbednost građana.

Blanker je, međutim, ukazao na to da obustava nastave u školama ima ozbiljne posledice.

“Naša deca ne smeju da budu kolateralne žrtve zdravstvenih mera”, upozorio je ministar.

Francuska je revidirala ukupan broj smrtnih slučajeva od korona virusa za 217 ili 0,8 procenata na 28.022, objavilo je danas francusko Ministarstvo zdravlja na svojoj veb stranici.

Broj smrtnih slučajeva u bolnicama je porastao za 125 ili 0,7 odsto na ukupno 17.714, ali je broj preminulih u domovima za stare smanjen za 342 ili 3,2 procenata na 10.308, na osnovu podataka regionalnih zdravstvenih centara, izjavio je zvaničnik iz Ministarstva zdravlja, preneo je Rojters.

I sa revidiranim brojem preminulih od korona virusa, Francuska je i dalje četvrta po broju smrtnih slučajeva posle SAD, Velike Britanije i Italije.

Broj novozaraženih od korona virusa porastao je za 524 na ukupno 143.427, što je porast od 0, 4 procenata, odnosno nešto malo više od proseka od 0.3 odsto koji je zabeležen od 11. maja kada su ukinute striktne restriktivne mere u zemlji.

Po broju zaraženih korona virusom Francuska je sedma posle SAD, Rusije, Španije, Brazila, Velike Britanije i Italije.

U Belgiji hula hop “drži” distancu 

Osnovna škola Sveti Martin u belgijskom regionu Brabant u Flandriji, obezbedila je socijalno distanciranje đaka kroz upotrebu hula hop obruča.

Kako bi naučili da drže distancu jedni od drugih u cilju smanjenja širenja Kovida-19, đaci prvog i drugog razreda dobili su obruče koje nose sa sobom sve vreme. Dok sede u učionici, personalizovani obruči sa njihovim imenima su u postavljeni oko stolica, a prilikom odmora se nose napolje gde služe za distancu, ali i igru.

Obruči se jedino ne koriste prilikom ulaska u toalet, rekli su u školi za “Brisel Tajms”. Direktorka škole Lisbet Taverne ocenjuje da je ovakva mera “za sada zabavna”, ali i “neodrživa na duže vreme”.

Više od 8.000 preminulih u Nemačkoj od početka pandemije

U Nemačkoj je broj preminulih od posledica korona virusa prešao 8.000, a nakon nekoliko dana pada broja obolelih u poslednja 24 sata zabeležen je porast.

Prema poslednjim podacima Instituta za zarazne bolesti “Robert Koh”, u Nemačkoj je u poslednja 24 sata registrovano 513 novih slučajeva virusa i 72 smrtna slučaja. U toj zemlji je virusom kovid-19 zaraženo ukupno 175.210 ljudi, navodi agencija Rojters. Broj preminulih u Nemačkoj je 8.007.

11 odsto zaraženih radi u zdravstvu

Zaposleni u bolnicama i staračkim domovima u Nemačkoj su natprosečno pogođeni korona virusom, piše “Ziddojče Cajtung”.

List navodi da se od sredine aprila u proseku dnevno više od 230 lekara, negovatelja i drugog medicinskog osoblja zarazilo korona virusom.

Ukupno se do sada više od 20.000 zaposlenih u zdravstvu zarazilo korona virusom, navodi dnevnik pozivajući se na podatke Instituta za zarazne bolesti Robert Koh (RKI).

To odgovara 11 odsto ukupnog broja obolelih. Najmanje 894 osoba iz zdravstvenog sektora moralo je biti hospitalizovano, a 60 je preminulo usled korona virusa.

“Ziddojče Cajtung” naglašava da se medicinsko osoblje i dalje samo sporadično testira, a RKI je listu priznalo da ne zna koliko je sveobuhvatno testiranje u medicinskim ustanovama.

U Rusiji četvrti dan zaredom ispod 10.000 novoobolelih

Tokom poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano 9.263 nova slučaja zaraze korona virusom, i to je četvrti dan zaredom da broj novoobolelih ne prelazi 10.000, saopštio je krizni centar za borbu protiv korona virusa.

Ukupno je u Rusiji zaraženo skoro 300.000 ljudi.

Prema kriznom centru, navodi agencija TAS S, najmanja stopa dnevnog rasta inficiranih virusom kovid-19, 3,2 odsto, zabeležena je u Rusiji juče.

kovid, 19, korona, moskva, rusija, 6

U Britaniji skoro 43.000 umrlih od korona virusa

Prema zvaničnim podacima, broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Velikoj Britaniji dostigao je skoro 43.000, javlja Rojters.

Velika Britanija je po broju smrtnih slučajeva na drugom mestu u svetu, posle SAD.

Novi službeni podaci za Englesku i Vels pokazuju da je u Velikoj Britaniji umrlo najmanje 42.990 ljudi, što uključuje prethodno objavljene podatke za Škotsku i Severnu Irsku, kao i preminule u bolnicama u Engleskoj.

Podaci pokazuju da je stanje najkritičnije u domovima za stare, u kojima je od 8. maja preminulo više od 10.000 ljudi.

Rojters podseća da je Velika Britanija među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom korona virusa, mada je teško upoređivati brojeve s drugim evropskim zemljama jer se podaci ne prikupljaju na isti način.

Velika smrtnost od korona virusa pojačava pritisak na premijera Borisa Džonsona zbog načina na koji vodi državu u epidemiji.

Naime, opozicione stranke smatraju da je Džonson bio suviše spor kada je reč o uvođenju karantina, masovno testiranje i nabavka dovoljnih količina zaštitne opreme za bolnice.

U poslednja 24 sata registrovano je novih 115 smrtnih slučajeva, ukupno je preminulo skoro 2.900 zaraženih virusom kovid-19.

Van-Tam: Britanci će morati da žive sa virusom do vakcine

Britanci će morati da nauče da žive sa korona virusom sve dok vakcina ne bude pronađena, dok je na jesen i u zimu moguća pojava drugog talasa epidemije, izjavio je zamenik glavnog medicinskog zvaničnika Engleske, profesor Džonatan Van-Tam.

Van-Tam je u današnjem saopštenju za medije povodom epidemije korona virusa napomenuo da bi broj zaraženih mogao ponovo da skoči u jesenjim i zimskim mesecima i rekao da će zemlja izaći iz situacije u kojoj se trenutno nalazi onda kada vakcina bude pronađena, preneo je britanski San.

“Iz te perspektive posmatrano, možda ćemo morati da živimo i da naučimo da živimo sa ovim virusom u dužem vremenskom periodu, sigurno u narednih nekoliko meseci, ako ne i godina”, izjavio je on.

Profesor je istakao da još nije poznato da li je korona virus sezonskog tipa i da bi novi podaci to tek trebalo da rasvetle.

Uprkos bojazni da vakcina nikada neće biti pronađena, kompanija Moderna iz Masačusetsa već je počela sa kliničkim ispitivanjima eksperimentalne vakcine na osmoro ljudi.

Preliminarni rezultati pokazuju da je vakcina pokreće imuni odgovor ljudi protiv korona virusa.

U međuvremenu će u Evropi za nekoliko dana biti odobrena upotreba leka za ebolu remdesivir kao terapija za pacijente zaražene korona virusom.

Svetska zdravstvena organizacija već je ranije remdesivir ocenila kao lek za COVID-19 koji najviše obećava.

Iz britanskog ministarstva zdravlja saopšteno je da će testovi na korona virus biti dostupni svima kojima bude potreban, a starijim od pet godina.

Svi koji pokazuju simptome bolesti, uključujući i gubitak čula ukusa i mirisa, mogu da se prijave da se testiraju, izjavio je ministar zdravlja Velike Britanije Met Henkok.

U Španiji obavezno nošenje maski

Nošenje maski za lice u Španiji biće i dalje obavezno, saopštila je danas španska vlada.

Odluka je usledila posle jučerašnjeg sastanka centralne vlade i predstavnika španskih 17 autonomnih regiona, prenosi Gardijan.

Maske će, kao i do sada, biti obavezne u javnom prevozu, ali i u zatvorenim prostorima i na ulici ako ne može da bude poštovana udaljenost od dva metra.

Naredbe koje zvanično propisuju nošenje maski stupiće na snagu za nekoliko dana.

Nakon dva dana bez umrlih ponovo preminuli

Nakon dva dana bez ijedne umrle osobe zaražene korona virusom, u poslednja 24 sata u Austriji su registrovana tri smrtna slučaja, čime se broj umrlih povećao na 632.

Broj aktivno obolelih pao je za 15, na 1.011. Trenutno su hospitalizovane 182 osobe, 14 manje nego juče, a na intenzivnoj nezi smanjen je broj pacijenata za šest, na 39. Ukupan broj obolelih od početka epidemije korona virusa u Austriji od kraja februara dostigao je 16.231. Istovremeno se broj oporavljenih povećao na 14.678. Ukupno je od početka epidemije sprovedeno 372.435 testiranja.

Ponovo raste broj preminulih u Italiji 

Broj preminulih od korna virusa u Italiji porastao je danas za 162, što je blagi porast u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 99, dok je broj novozaraženih značajno porastao za 813 u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 451, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu.

Ukupan broj preminulih iznosi 32.169, što je treći najveći broj na svetu posle SAD i Velike Britanije, preneo je Rojters.

Broj zaraženih od korona virusa iznosi 226.699 i to je šesti najveći broj na svetu posle SAD, Rusije, Španije, Velike Britanije i Brazila.

Na odeljenjima intenzivne nege nalazi se 716 osoba, što je manje u odnosu na jučerašnji dan kada ih je bilo 749.

Od Kovid-19 izlečilo se 129.401, dok je broj izlečenih juče iznosio 127.326. Do sada je u Italji na korona virus testirano dva miliona ljudi.

korona, virus, kovid, 19, pandemija, italija, rim, 2

Turska: Smanjen broj preminulih i novozaraženih 

U Turskoj je od korona virusa tokom prethodna 24 časa preminulo 28 osoba, dok je broj novozaraženih porastao za 1.022, čime je nastavljen trend pada preminulih i novozaraženih, saopštio je ministar zdravlja Fahretin Koca.

Kako je Koca naveo na svom Tviter nalogu, ukupan broj preminulih iznosi 4.199, a od 11. marta ima ukupno 151.615 zaraženih, preneo je AP.

Koca je istakao i da je zabeležen pad pacijenata na odeljenjima intezivne nege, dok je broj izlečenih porastao na 112.895.

U 15 turskih provincija, uključujući Istanbul, u toku je četvorodnevna zabrana kretanja.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da se nada da će predstojeća nacionalna zabrana kretanja, koja će biti uvedena tokom muslimanskog praznika ramazanskog bajrama od 23. do 26. maja, biti i poslednja.