Brazil na trećem mestu na svetu po broju zaraženih, 5.332 umrlih u Meksiku, oko 108 miliona Kineza ponovo pod izolacijom

Naime, broj slučajeva COVID-19 u Brazilu povećao se za 13.140 i dostigao 254.220, dok je u Velikoj Britaniji zabeleženo 247.706 slučajeva infekcije, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

korona, virus, kovid, 19, brazil, brazilija, 1

U Indiji više od 100.000 zaraženih korona virusom

Broj slučajeva korona virusa u Indiji porastao je danas na više od 100.000, i pored strogog karantina.

Indijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je ukupan broj inficiranih 101.139, a da su zbog COVID-19 umrle 3.163 osobe, prenosi Rojters.

Protekle nedelje je svakog dana bilo u proseku više od 4.000 novih slučajeva zaraze.

Indija je zvanično produžila karantin do 31. maja, iako nekoliko indijskih država smatra da treba da dozvole ponovno otvaranje preduzeća.

Istovremeno, u Brazilu su od korona virusa umrle još 674 osobe, tako da je ukupno preminulo 16.792 ljudi, prenosi TAS S.

Brazil je sada na šestom mestu u svetu po broju smrtnih slučajeva od COVID-19.

U međuvremenu, 100.459 pacijenata se oporavilo.

Država Sao Paulo je epicentar epidemije korona virusa u Brazilu, kao i njegov glavni grad Sao Paulo u kojem živi više od 21 milion ljudi.

Brazil je i dalje država Latinske Amerike koja je najteže pogođena epidemijom korona virusa, i po broju slučajeva i po smrtnosti.

Prvi slučaj koronavirusa u Brazilu potvrđen je 26. februara u Sao Paulu, a epidemija je dovela do ostavke ministra zdravlja zbog razlika u mišljenjima i drugih neslaganja sa šefom države Žairom Bolsonarom.

Naime, Brazil je duboko podeljen oko toga kako da odgovori na krizu.

Dok regionalni guverneri primenjuju mere zatvaranja, predsednik Žair Bolsonaro tvrdi da zatvaranje nanosi više štete od samog virusa.

Najviše zaraženih na svetu imaju SAD, a potom Rusija.

Australija: Broj smrtnih slučajeva od korone dostigao 100

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u Australiji dostigao je 100, prenosi BBC pozivajući se na australijsku televiziju ABC.

Najnovija žrtva je 93-godišnja žena koja je boravila u staračkom domu u Sidneju, gde je bilo mnogo slučajeva korona virusa.

U tom domu do sada je od infekcije COVID-19 preminulo 19 ljudi.

Australija je do sada potvrdila oko 7.000 slučajeva korona virusa.

Meksiko: Još 2.414 slučajeva korona virusa, 5.332 umrlih

Meksiko je registrovao 2.414 novih slučajeva korona virusa i još 155 smrtnih slučajeva, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Tako je ukupan broj inficiranih sada 51.633, prenosi Rojters.

U Meksiku su od korona virusa preminule ukupno 5.332 osobe.

Ta zemlja je danas izdala smernice za ponovno pokretanje proizvodnje u automobilskom, rudarskom i građevinskom sektoru, uprkos rastu broja zaraženih i umrlih, kao i strahu radnika zbog uslova na radu.

Koraci ka otvaranju industrije podstaknuti su i pritiskom koji dolazi iz SAD da Meksiko ponovo otvori fabrike, posebno u automobilskoj industriji, jer su važan deo proizvodnog lanca.

Kuomo: Zapadni region Njujorka od danas se ponovo otvara

Region u zapadnom delu Njujorka koji obuhvata Nijagarine vodopade šesti je region u državi Njujork koji danas počinje ponovo da se otvara, izjavio je guverner Njujorka Endrju Kuomo na dnevnom brifingu.

Kuomo je rekao i da će ohrabriti profesionalne sportske timove da igraju bez navijača, preneo je Rojters.

Pet regiona u centralnom i gornjem delu države Njujork dobilo je zeleno svetlo za pocetak prve faze ponovnog otvaranja u petak nakon što su ispunili sedam kriterijuma u vezi s brojem hospitalizovanih i zaraženih od korona virusa.

Kuomo je rekao da je zapadni region koji uključuje Aledžani, Iri i Nijagaru spreman da danas ponovo bude otvoren i da će otvaranje početi s građevinskim radovima, proizvodnjom i pojedinim maloprodajnim objektima.

Kanada: Korona otkrila slabe tačke u sistemu nege starih

Najnovije statistike u Kanadi pokazuju da je 70 odsto umrlih od posledica COVID-19 starije od 80 godina, a 25 procenata je onih između 60 i 79 godina.

Kanada od početka pandemije ima 78.017 zaraženih i 5.839 preminulih od korona virusa.

korona, kovid, 19, 1

Maroko produžava vanredno stanje do 10. juna

Marokanski premijer Sad Edin Otmani najavio je produženje vanrednog stanja u zemlji do 10. juna.

Otmani je rekao u parlamentu da je zabeležen porast broja žarišta u fabrikama, ali i unutar porodica i to tokom venčanja ili sahrana, te skupova na kojima su prekršena pravila o okupljanjima, preneo je sinoć AP.

Ova odluka znači da završetak muslimanskog svetog meseca Ramazana koji pada za manje od nedelju dana, a koji se obično obeležava velikim porodičnim okupljanjima, ove godine mora biti daleko skromniji i iza zatvorenih vrata.

Od prvog izbijanja COVID-19 u Britanskoj Kolumbiji do “pustošenja” u Ontariju i Kvebeku, starije osobe u domovima najteže su pogođene pandemijom korona virusa, a uzroci nisu samo demografski i epidemiološki.

Oni, naime, otkrivaju i slabe tačke u sistemu nege starijih koje su odavno prepoznate kao neuspešne.

Pokrajinski zakoni za zaposlene u domovima za dugotrajno zbrinjavanje su prilično blagi, osoblje koje radi nije adekvatno obučeno i uglavnom je reč o privremenom zaposlenju i malim prihodima, tako da većina radi istovremeno u više ustanova.

Prva smrtni slučaj izazvan kovidom dogodio se 8. marta, kada je muškarac u 80-im umro u Centru za negu u severnom Vankuveru.

Ta lokacija bila je u središtu pažnje javnosti sve dok se nisu pojavile nova žarišta u Ontariju i Kvebeku.

U nekim domovima infekcija se toliko brzo širila da tela preminulih nisu mogla odmah da budu uklonjena.

“COVID-19 je otkrio neke neprijatne istine o našem društvu, uključujući i to kako se brinemo za starije osobe u Kanadi. Videli smo potresne tragedije u ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje i staračkim domovima širom zemlje. Preopterećeno osoblje, tužne porodice”, rekao je ranije kanadski premijer Džastin Trudo.

Radio-Kanada je izvestila da je dom Vigi Mont-Rojal u Montrealu potpuno zahvaćen koronom, odnosno da je svih 226 štićenika i 148 radnika pozitivno na testiranju na Covid-19.

U internom izveštaju rečeno je da je uočeno da je ventilacioni sistem neispravan i da ga treba očistiti i popraviti.

Mnogi domovi organizovani su tako da više stanara boravi u jednoj sobi sa zajedničkim prostorijama za ručavanje i zajedničkim kupatilima.

Kina prijavila šest novih slučajeva korone, jedan u Vuhanu

Vuhan juče sproveo 467.847 testiranja na korona virus

U Vuhanu je juče urađeno 467.847 testiranja na korona virus, dok je dan ranije taj broj iznosio 335.887, prenela je agencija Rojters.

U prvobitnom žarištu pandemije korona virusa 14. maja otpočela je kampanja koja ima za cilj otkrivanje asimptomatskih nosioca virusa.

Ovakav potez usledio je nakon što su nedavno zabeleženi novi slučajevi zaraze, prvi put po ukidanju mera karantina u ovom gradu početkom aprila.

Kina je prijavila šest novih slučajeva korona virusa, uključujući i jedan u gradu Vuhan, prvom žarištu kovid-19, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Tri od šest novih slučajeva su uvezeni i otkriveni su u severnom regionu Unutrašnja Mongolija.

Vuhan, grad u kojem je krajem prošle godine počela epidemija, prijavio je jedan slučaj korona virusa kod pacijenta koji je prethodno bio asimptomatski.

U tom gradu u provinciji Hubei u toku je masivno testiranje kako bi se otkrili nosioci virusa koji ne pokazuju nikakve simptome bolesti, ali mogu da zaraze druge ljude.

Kina je prijavila i 17 novih asimptomatskih slučajeva, što je za jedan manje upoređenju sa prethodnim danom.

U Kini je od početka epidemije korona virusom zaraženo 82.960 ljudi, dok je preminulo 4.634.

Oko 108 miliona Kineza ponovo pod izolacijom

Oko 108 miliona stanovnika jednog regiona na severoistoku Kine ponovo se nalazi u izolaciji, pošto se tamo opet pojavio korona virus, kojim je zaraženo 34 ljudi.

Nedugo pošto je širom zemlje počeo povratak na normalan život, gradovi u provinciji Đilin obustavili su železnički i autobuski prevoz i zatvorili škole, a u karantinu se nalaze desetine hiljada ljudi.

Kako navodi Blumberg, ponovno uvođenje strogih mera uznemirilo je mnoge stanovnike, koji su smatrali da je, što se tiče epidemije korona virusa u njihovoj zemlji, najgore već prošlo.

Iako rast broja zaraženih nije toliko brz kao što je to prošlog decembra bio slučaj u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je globalna pandemija i počela, brza i snažna reakcija vlasti u Đinanu odražava strah Kine od mogućih posledica novog talasa zaraze, čije je obuzdavanje već izazvalo ogromnu društvenu i ekonomsku štetu u toj zemlji.

U nameri da suzbiju širenje virusa, vlasti u gradu Šulan najavili su donošenje dosad najstrožih mera – stambeni blokovi sa potvrđenim ili potencijalnim slučajevima biće zatvoreni, a izlazak iz kuće na dva sata radi kupovine najosnovnijih potrepština biće dozvoljen jednom članu svakog domaćinstva svakog drugog dana, navodi Blumberg.

Novi Zeland drugi dan bez novih slučajeva COVID-19

Novi Zeland drugi dan nije zabeležio nove slučajeve korona virusa, ali su vlasti saopštile da je prerano govoriti o prelasku zemlje na najniži “nivo jedan” na skali upozorenja.

Novi Zeland je prošle nedelje prešao na “nivo 2” na skali upozorenja, što je kafićima, prodavnicama i restoranima omogućilo da ponovo budu otvorene, ali uz stroge mere društvenog distanciranja, prenosi Rojters.

Zdravstvene vlasti su saopštile da zemlji predstoji dug put do prelaska na prvi nivo opasnosti, što znači da virusa još ima.

Kao i susedna Australija, i Novi Zeland je do sada izbegao veliki broj žrtava od korona virusa.

Potvrđeno je nešto više od 1.500 slučajeva infekcije i 21 smrtni slučaj, a karantin je trajao više od mesec dana.

Vrhunac epidemije bio je početkom aprila, a broj novih slučajeva na dnevnom nivou neprestano opada u poslednjih nekoliko nedelja.