Tramp: SZO obavila veoma loš posao u borbi s virusom

Tramp je na događaju u Beloj kući rekao da će uskoro doneti odluku o američkom finansiranju SZO, ističući da je razmišljao o tome da smanji finansiranje na 40 miliona dolara, ali je dodao da su neki mislili da je to previše, prenosi Rojters.

donald, tramp, predsednik, amerike

Upitan zašto se nije obratio na virtuelnom ministarskom sastanku SZO ranije danas, Tramp je rekao da je tako odlučio.

“Obratiću im se u bliskoj budućnosti, ali mislim da su uradili veoma loš posao u prethodnom periodu”, rekao je Tramp.

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar izjavio je ranije danas na video konferenciji koju je organizovala SZO da ta organizacija nije uspela da pruži informacije koje su bile potrebne svetu i da je njen neuspeh “plaćen” velikim brojem ljudskih života.

Tramp je suspendovao finansiranje SZO optužujući je da je bila suviše fokusirana na Kinu, dok je Peking kritikovao za nedostatak transparentnosti u ranim fazama krize u vezi s koronavirusom.

Tramp uzima hidroksihlorokin kao preventivu 

Tramp je izjavio da više od nedelju dana koristi hidroksihlorokin, lek za malariju, kako bi sprečio da se zarazi koronavirusom.

“Koristim ga poslednjih nedelju i po dana. Jednu pilulu svaki dan”, rekao je Tramp novinarima, a prenosi Rojters.

Tramp je ranije promovisao upotrebu hidroksihlorokina kao mogućeg način lečenja korona virusa, uprkos upozorenjima zdravstvenih radnika.

Nijedna studija do sada nije dokazala da hidroksihlorokin ima pozitivan efekat na zaražene pacijente, a američka Agencija za hranu i lekove upozorila je da se taj lek ne daje obolelima od korona virusa izvan bolnica i kliničkih ispitivanja.