Produženi boravak u školi u Novom Sadu koristi oko 350 dece

Učionica prvog razreda sa 7 đaka. Svi na 2 metra razmaka, čas preko televizora, a onda domaći zadaci uz pomoć učiteljice koja nosi masku i rukavice. Tako izgledaju dani u produženom boravku u školama.

produzeni, boravak

Grupe dece u učionicama organizovane su u skladu sa preporukama do 9 učenika u grupi. Danas u Osnovnoj školi “Vasa Stajić“ boravilo je ukupno 17 učenika prvog i drugog razreda.

Jelena Radaković učiteljica u OŠ “Vasa Stajić” kaže:

“Mi sve naše obaveze odnosno domaće zadatke, uradimo tako da, roditelj kada dodje sa posla, ne mora dodatno da nešto radi. Nema nekih dodatnih obaveza, već da pošalje, ako detetu nešto nije jasno mi smo tu da sutra nešto dodatno objasnimo”.

Od 35 škola koje imaju produženi boravak, 4 škole nisu za sada imale zainteresovane roditelje da njihova deca koriste tu pogodnost. Iako su mnogi roditelji u početku najavili korišćenje boravka u Novom Sadu za oko 600 dece, sada ga koristi dvostruko manje đaka.

Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Novog Sada ističe: “Roditelji, kako su se morali javiti na posao tako slali decu u boravak tj. javljali su školi da će dete krenuti u boravak. Dočekujemo svako dete, roditelj ne ulazi u školu dovodi dete do vrata, dete prolazi kroz dezobarijeru, učiteljica ili neko od zaduženih u školi proverava temperaturu deteta, zatim deca odlaze u učionicu”.

Tako, deca sve svoje radne obaveze završe u boravku i po povratku kući, roditelji treba da pošalju domaće zadatke učiteljicama na internet platformu, kojoj pristupaju sa svojom šifrom. Iako se u boravku pored nastave i igraju, mnogima od njih nedostaju ostali drugovi iz razreda.