Neobičan hobi Deneša Suhomelija iz Sombora

Originalni baštenski ukrasi, kućice kao iz bajke, jedinstvena kolekcija ratnika, drvene i gvozdene skulpture, magneti – suveniri… deo su bogate zbirke ručno rađenih predmeta od recikliranih materijala i drveta hobiste Deneša Suhomelija iz Čonoplje. A sve je počelo pre petnaestak godina izradom kućica za ptice kojih danas ima skoro u svakoj čonopljanskoj bašti.

kucice

“Iz ljubavi prema pticama! Nikada nisam hteo da ih držim u kavezu. Mislio sam da mogu sve ptice biti moje, ne moram da ih držim u kavezu nego da okačim kućicu na drvetu i one će meni uvek biti tu”, kaže Suhomelija.

Čaura od maka, stara bunda, perje, zubčanici, lemenka piva, cibzar, gril štapić, puževa kućica i brojni predmeti poslužili su u izradi ovih neobičnih skulptura.

“Gledam da recikliram materijale. Koristim gvoždje, drvo, delove ležajeva i zupčanika, pravio sam lutkice od čaura maka, magnete za frižere koje sam naslikavam…”, dodaje ovaj neobični umetnik.

Kreativan talenak, kaže Deneš, nasledio je od svojih dedova a želju iz detinjstva da slika primenio je bojeći svoje radove. Inspiracija za svakodnevno stvaranje je, kaže, miris drveta.

“Svako drvo ima svoj identičan miris koji uz obradu upravo daje taj miris. Koristim bagrem, bukvu, hrast… Ne planski radim sve, krenem i kako mi ispadne jer usput mi dolaze ideje”, napominje on.

Da su radovi rustičniji i lepši kada se izrađeni od neobičnih materijala pokazuju Denešove kolekcije. U njima je, sem kreativnosti i ljubavi, utkana i nit vodilja ovog kreatica – sačuvati prirodu – pre svega drveće i ptice u neposrednom okruženju.