Nedelju dana nakon otvaranja škola – 70 novozaraženih

Samo nedelju dana posle otvaranja trećine škola u Francuskoj stigle su zabrinjavajuće informacije povodom 70 zaraženih kovidom 19 povezanih upravo sa školama.

Izvor: Beta

GettyImages/Lars Baron

GettyImages/Lars Baron

Prošle nedelje su otvorene škole za neke niže razrede, dok se danas još 150.000 srednjoškolaca vratilo u učionice jer je vlada ublažila mere ograničenja.

Ovaj potez vlade je u početku izazvao olakšanje i za đake kao i za stotine hiljada iscrpljenih roditelja, od kojih su mnogi takođe radili od kuće.

Ali francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker izazvao je uznemirenje danas, rekavši francuskom radiju RTL da je povratak u školu izložio decu novoj opasnosti od zaraze.

Rekao je da se škole pogođene virusom odmah zatvaraju.

Francuski mediji javljaju da je sedam škola na severu Francuske zatvoreno.

Ovo je dodatno otežalo inače nezgodnu situaciju u kojoj se našla francuska vlada koja nastoji da uveri javnost da se zemlja kreće napred mimo koronavirusa i da je posvećena očuvanju javnog zdravlja.

Blanker nije precizirao da li je 70 novozaraženih kovidom 19 bilo među učenicima ili nastavnicima.

Budući da je period inkubacije virusa nekoliko dana, ljudi su “verovatno” zaraženi pre ponovnog otvaranja škola, rekao je on.

Francuska je prošle nedelje ponovo otvorila oko 40.000 predškolskih ustanova i osnovnih škola, a broj dece je ograničen na 15 po odeljenju.

Oko 30 odsto dece vratilo se u školu, rekao je Blanker.

Francuska je ove nedelje ponovo otvorila srednje škole u ​​ “zelenim” regionima koji su manje pogođeni virusom, u koje ne spada Pariz.

U Francuskoj je zaraženo 142.411 osoba koronavirusom i 28.108 je umrlo.

I u susednoj Nemačkoj se već dve nedelje škole polako otvaraju za različite razrede, uz ozbiljne mere predostrožnosti.

Nije registrovan povećan broj zaraženih sa ponovnim otvaranjem, mada je bilo pojedinačnih slučajeva.

Jedna škola u berlinskom kvartu Šoandau je privremeno zatvorena tokom vikenda posle uzbune da je nastavnik zaražen kovidom 19 imao kontakt sa decom iz dva odeljenja osnovne škole, iz produženog boravka ali i drugim nastavnicima.

Nastavnik iz druge škole u ​​okolini takođe je testiran pozitovno na virus, ali imao je kontakt samo sa malim brojem dece.

Kontakti su stavljeni u karantin, ali škola je ostala otvorena, objavio je bdanas list Berlin cajtung.

U Brandenburgu su zatvorena dva obdaništa, a jedno odeljenje petog razreda osnovne škole je u ​​karantinu.