Merkel i Makron podržali uvođenje EU obveznica

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj video konferenciji pozvali su zemlje članice da se dogovore, ali i preciziraju predlog Evropske komisije da se dodatni novac za oporavak EU ekonomije nađe zaduživanjem na tržištu kapitala uz garancije zemlja članica.

angela, merkel,, emanuel, makron

Lideri Nemačke i Francuske naglašavaju da je potrebno da se sve zemlje članice dogovore oko ovog predloga što podrazumeva i način povratka novog zajedničkog zaduženja.

U dosadašnjim razgovorima o tzv “korona obveznicama” Nemačka je pored Holandije i Danske bila protiv ovakvog vida zajedničkog zaduživanja, pri čemu je Hag stavio i veto na početni predlog o obveznicama.

U zajedničkom saopštenju Merkel i Makron su ocenili da je EU suočena sa “neviđenom krizom u svojoj istoriji” kojoj mora da se udruženo suprotstavi i izađe jača iz nje.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravili su ovakav dogovor Nemačke i Francuske.

Predsednica EK kaže da je u pitanju konstruktivni predlog koji ukazuje na veličinu ekonomskog izazova sa kojim se suočava EU.

Ona ocenjuje da je dogovor Berlina i Pariza u skladu sa predlogom o strategiji ekonomskog oporavka na kome radi Evropska komisija, a koji je zasnovan na hitnoj državnoj pomoći, 540 milijardi evra zajmova kroz različite programe, ali i predstojećem višegodišnjem budžetu EU, ojačanom Instrumentom za oporavak, čiji bi okvir trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u Briselu.