Kina poziva na nezavisnu procenu odgovora SZO na pandemiju

U obraćanju putem videa na onlajn Skupštini SZO, Si je takođe obećao dve milijarde dolara tokom dve godine kako bi pomogao u odgovoru na COVID-19, preneo je Rojters.

Tokom dvodnevnog sastanka očekuje se da će ministri zdravlja zemalja iz celog sveta podržati nezavisnu procenu globalnog odgovora Svetske zdravstvene organizacije na pandemiju korona virusa, koji je u najvećoj meri kritikovao američki predsednik Donald Tramp.

korona, dezinfekcija, prostorija

Na sastanku bi moglo da dođe do tenzije između Kine i Sjedinjenih Država, koje su snažno napale odgovor Kine na pandemiju u njenim prvim fazama.

Skupština bi takođe trebalo da razmotri predlog rezolucije Evropske unije koja poziva na nezavisnu procenu rada SZO pod vođstvom generalnog direktora Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa za vreme pandemije korona virusa.

Nacrt rezolucije podržalo 116 od 194 zemalja koje su članice SZO, preneo je Rojters, koji je imao uvid u ovaj dokument.

Gebrejsus obećava nezavisnu procenu…

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejsus obećao je da će pokrenuti nezavisnu procenu odgovora ove organizacije na pandemiju korona virusa u “najranijem prikladnom trenutku” i obećao transparentnost i odgovornost u ime SZO.

“Svako od nas može da izvuče pouke iz pandemije. Svaka zemlja i svaka organizacija mora da preispita svoj odgovor i da izvuče pouke iz svog iskustva. SZO je posvećena transparentnosti, odgovornosti i kontinuiranom usavršavanju”, izjavio je Gebrejesus na Skupštini SZO.

Kako Gardijan prenosi, generalni direktor SZO je napomenuo da je rizik i dalje visok i da je pred nama dug put.

Preliminarni testovi u nekim zemljama pokazuju da je najviše 20 odsto njihovih stanovnika bilo zaraženo virusom, a na većini mesta manje od deset, istakao je on.