Francuski Mond: Hrvatska izrazila simpatije prema nacističkoj eri

“Hrvatska, koja trenutno predsedava Savetu EU, odala je počast 16. maja u Zagrebu i Sarajevu, vojnicima ustaške pronacističke države koje je ubio jugoslovenski pokret otpora 1945”, piše pariski dnevnik.

blajburg

Komemoracija žrtvama Blajburga nekada je bila uglavnom obeležavana u istoimenom selu u Koruškoj, u Austriji, gde su poražene ustaše zarobili i likvidirali komunistički partizani na kraju Drugog svetskog rata.

U početku je manifestacija bila poverljivog karaktera, ali posle proglašenja hrvatske nezavisnosti 1991, postala mesto je okupljanja hrvatskih nacionalista i evropskih neo-nacista, navodi “Mond”.

S obzirom da su austrijske vlasti ove godine zabranile okupljanje u Koruškoj zbog pandemije korona virusa, hrvatski parlament je, kako podseća “Mond”, odlučio da obeležavanje organizuje na jednom groblju u Zagrebu i, uz podršku Katoličke crkve i nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice u BIH, u katedrali u Sarajevu.

“Mada je takav pomen uobičajen u Hrvatskoj u poslednjih 30 godina, saopštenje da će misu održati sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, duboko je potreslo građane glavnog grada Bosne i Hercegovine”, dodaje “Mond”.