Selo Dulene očarava domaće turiste

Samo na dvadeset kilometara od Kragujevca nalazi se selo Dulene, netaknute prirode poznato po najvećoj klisuri u Šumadiji i najvećoj nadmorskoj visini na kojoj se pruža Crni vrh. Selo ima deset vidikovca od po 700 metara nadmorske visine pa Dejan Milenković meštanin Dulena koji je odrastao u Nemačkoj želi da što više izletnika iz grada dovede u ovo selo.

selo,, dulene

Dejan Milenković, predsednik mesne zajednice sela Dulene kaže: “Naši Kragujevčani uvek putuju u Sokobanju, idu na Divčibare, na Zlatibor a ne znaju da to isto imaju ovde, 20 kilometara pored Kragujevca. Imaju i vazdušnu banju Crni vrh na kojoj se kao i na Zlatiboru ukrštaju četiri vetra. Samo naš najveći problem je infrastruktura gde grad ne može sam da nam pomogne a imamo mnogo zahteva i mnogo mi je bolno da odbijam Vojvođane i Beograđane jer oni hoće do vikendice da dođu kolima.”

 Stanovnici urbanih sredina iz Vojvodine i Beograda dolaze sve više u ovo šumadijsko selo.

Predrag Lukić, Beograđanin ističe: “Došli smo do Gledićkih planina, pravili smo trku sa drugarima iz Kragujevca i preko planinara smo čuli za selo Dulene, nikad nismo bili ovde i sada prvi put vidimo ovu prirodu a možda ćemo da pravimo još neke akcije. To nam je bila i glavna ideja pošto je na dva sata od Beograda i netaknuta je priroda i to je ono što nas je privuklo da dođemo i pogledamo o čemu se radi.”

dulene

Za tri i po godine u selu je dosta toga urađeno, uveden je internet kao i signal mobilne telefonije, a obnavljaju se i prostorije škole kao i stari seoski dom.

“Četrdeset godina pola sela nije imalo ulično svetlo, preko Srbija vode smo obnovili naše Dulensko jezero koje nije postojalo trideset godina i to su fenomenalne stvari. Ova škola treba da bude novo dečje odmaralište i da tu naša deca iz Kragujevca imaju neki čas u prirodi i da odmaraju vikendom ovde u našem raju”, ispričao je Milenković.

Ljudi iz gradskih sredina se sve više interesuju za kupovinu placa ili vikendice u selu Dulene, a boravak u prirodi sve više privlači i brojne izletnike.