Naučnica SZO: Manja mogućnost da deca šire virus

Svaminatan, naučnica SZO, dodala je da je kod dece manji rizik da se zaraze korona virusom.

Ona je za Bi-Bi-Si (BBC) rekla da sve više zemalja razmatra da ponovo otvori škole i dodala da je iskustvo onih koji su to već učinili ohrabrujuće.

deca citanje knjiga jpg

“Ono što smo videli u zemljama gde su škole ostale otvorene, jeste da nije bilo velikih žarišta u školama, a da i tamo gde je bilo, ona su se često povezivala s događajima na kojima se okupljao veliki broj ljudi, ne sa običnim učionicama”, rekla je Svaminatan.

Upitana za redak sindrom upale koji se povezuje sa infekcijom korona virusa kod malog broja deca, ona je rekla da je potrebno više istraživanja kako bi se taj sindrom bolje razumeo.

“Nije baš jasno kakva je veza između Kovida-19 i tog sindroma. Ima neke dece koja su pozitivna na virus i neke koja nisu”, rekla je ona, dodajući da SZO traži podatke od lekara širom sveta o sindromu kako bi ga bolje razumela.

Oko 230 dece u Evropi do sada je obolelo od novog sindroma upale koji se povezuje sa Kovidom 19, a dvoje dece je preminulo, saopštio je ranije Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.