Kina: SAD da prestanu sa “nerazumnim potiskivanjem” kompanija

U petak je objavljeno da Vlada SAD uvodi nove restrikcije kineskom gigantu Huavej, kojem će biti ograničena mogućnost upotrebe američke tehnologije prilikom pravljenja poluprovodnika.

huawei,,

Na pitanje Rojtersa da li će Peking preduzeti mere odmazde protiv SAD, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će ta zemlja čvrsto braniti zakonska prava svojih kompanija.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je u petak da nove restrikcije imaju za cilj da spreče nastojanje ove kineske kompanije da podrije postojeće sankcije SAD.

Novo ograničenje odvojeno je od napora Trampove administracije da zabrani prodaju američke tehnologije Huaveju. Vlada SAD je pre godinu dana stavila na crnu listu ovu kinesku kompaniju, koju je proglasila nacionalnim bezbednosnim rizikom. Međutim, nekim američkim kompanijama je i dalje dozvoljeno da sarađuju sa Huavejem, a ta opcija biće moguća još narednih 90 dana, prema odluci koja je usvojena ove nedelje.

Mnoge američke kompanije iskoristile su brojne rupe u zakonu, pa su nastavile da snabdevaju Huavej čipovima koji nisu napravljeni u SAD.