Onlajn predavanja stručnjaka Naftne industrije Srbije za studente

Kompanija NIS kroz program “Energija znanja” koji se sprovodi u prethodnih osam godina sarađuje sa obrazovnim institucijama u Srbiji.

nis, naftna, industrija, srbije

Tokom vanrednog stanja zbog pandemije izazvane virusom Kovid19 tradicionalna gostujuća predavanja stručnjaka te kompanije organizovana su onlajn.

Kako je navedeno, podršku ovoj ideji pružilo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa kojim kompanija NIS ostvaruje uspešnu saradnju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da savremeno obrazovanje podrazumeva i stalnu saradnju sa privredom kako bi se obezbedili stručni kadrovi za različite oblasti privrede i industrije.

Sticanje praktičnih znanja

“Tokom dugogodišnje saradnje u okviru programa Energija znanja NIS – ovi stručnjaci omogućavaju studentima da steknu praktična znanja. Prelaskom na onlajn predavanja u ovim okolnostima, kompanija NIS je potvrdila da je prilagođavanje moguće i neophodno. Pokazalo se i da su i studenti i učenici prepoznali prednosti učenja na daljinu i onlajn nastave i iskazali veliko interesovanje za ovakav način rada”, rekao je Šarčević.

Gostujuća predavanja NIS-ovih eksperata predstavljaju dopunu i podršku obrazovnim programima, ali i efikasan način upoznavanja studenata sa poslovnim procesima u kompaniji i mogućnostima primene teorijskog znanja u praksi.

Predavači na fakultetima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu su vodeći stručnjaci u svojim oblastima, kao i nekadašnji stipendisti kompanije koji su teorijsko i praktično obrazovanje sticali na prestižnim univerzitetima u Ruskoj Federaciji i ostalim evropskim zemljama.

Za predavanja postoji veliko interesovanje studenata.

Svako predavanje prati i kratka diskusija na osnovu pitanja koja studenti postavljaju predavačima nakon održanog izlaganja.

Predavanja se organizuju za fakultete kao što su: Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, Tehnološki fakultet i Fakultet tehničkih nauka i Ekonomski fakultet u Novom Sadu.

Studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru i učenici Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima, takođe, imaju priliku da iz prve ruke slušaju iskustva kada je u pitanju učenje ruskog jezika od šefa Sekretarijata generalnog direktora kompanije Marije Mazur.

Saradnja sa profesorima, učenicima i studentima

Saradnja kompanije sa profesorima, učenicima i studentima odvija se kroz investiranje u obrazovni sistem, podršku najuspešnijim učenicima i studentima i promociju nauke. Organizuju se prakse i posete kompaniji za stipendiste NIS-a, kao i učenike i studente koji se školuju za obrazovna usmerenja od interesa za kompaniju.

Do sada su veliki broj predavanja održali profesori fakulteta iz Srbije i Ruske Federacije za zaposlene u NIS-u, a takođe, je takav model korišćen i za predavanja u inostranstvu.

Generalni direktor kompanije Kiril Tjurdenjev održao je gostujuća predavanja na ruskom Univerzitetu međunarodnih odnosa MGIMO, kao na prestižnom britanskom univerzitetu u Kembridžu.

Šef Katedre za eksploataciju nafte i gasa i tehniku dubinskog bušenja na Rudarsko-geološkom fakultetu Vesna Karović Maričić ocenila je da se onlajn predavanja studentima izuzetno dopadaju.

Šef katedre Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa Eleonora Desnica ukazala je da ova predavanja doprinose širenju stručnih teorijskih znanja iz različitih oblasti naftnog i gasnog inženjerstva.