Nedelja zdravih zuba – zašto je oralna higijena bitna

NOVI SAD –

Prvi put, za više od 30 godina održavanja, nedelja zdravlja usta i zuba u našoj zemlji proteći će bez promotivnih aktivnosti i edukativnih radionica za najmlađe. Iako su nam, zbog epidemije koronavirusa, osmesi skriveni ispod maski, ne smemo da zaboravimo da nam je oralna higijena jednako važna, kao i redovno pranje ruku – poručuju organizatori kampanje.

...

Uz bakterije, koje stvaraju karijes na zubima, nevidljivi virus Kovid, postao je nova nepoznanica mališana, protiv kojeg se ovih dana u vrtićima bore striktnom higijenom ruku.

pranje, zubi, cetkica, pasta

Uz sapun, četkice i pasta za zube, neizostavni su rekviziti koje donose. Umesto tradicionalnih interaktivnih edukativnih radionica, ove godine stručne smernice o pravilnoj oralnoj higijeni, kako deci, tako i njihovim roditeljima, stižu sa malih ekrana.

Od prvog zuba deteta, prevencija treba da bude imperativ svim roditeljima, kako bi ona u kasnijem uzrastu provodila što manje vremena u stomatološkim ordinacijama.

Karijes zuba, posle prehlade, vodeća je bolest današnjice. Rame uz rame sa njim, poslednjih godina idu i druga hronična oboljenja.

Navedene bolesti doprinele su da naša zemlja Nedelju zdravlja usta i zuba dočekuje sa neslavnom statistikom, po kojoj svaki drugi stariji od 50 godina nema nijedan zub.

Naša sagovornica, koja već trideset godina brine o dentalnom zdravlju Novosađana, kaže da su brojke u Novom Sadu neznatno povoljnije, uz savet svima – da na vreme prepoznaju problem i ne dozvole da im se stomatološki problem pretvore u male tempirane bombe u organizmu.