Vanredno stanje bez dramatičnih potresa na tržištu rada

BEOGRAD –

Srbija je vanredno stanje prošla bez dramatičnih potresa na tržištu rada, a iako je dobar deo kontigenta zaposlenih ostao u svojim domovima, izolovan i van radnog mesta, do sredine aprila nije evidentiran značajniji porast nezaposlenosti, navodi se u majskom broju časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).

U odnosu na kraj februara, broj zaposlenih u Srbiji 10. aprila bio je manji za 2.032.

posao zaposljavanje radnici privatni javni sektor radna snaga jpg

Zaposlenost u radnom odnosu za to vreme povećana je za 4.118 lica, dok je broj zaposlenih van radnog odnosa smanjen za 5.275 lica a dodatno 874 je manje registrovanih poljoprivrednika.

Za ovo vreme broj zaposlenih u javnom sektoru uvećan je za 674, a broj zaposlenih van javnog sektora smanjen je za 1.832 lica.

“U nekim sektorima ekonomije i u ovom periodu je došlo do značajnog porasta zaposlenost, a najviše u sektoru Informisanje i komunikacija, gde je 3.667 novozaposlenih, odnosno ukupnoj prerađivačkoj industriji sa 2.419 novozaposlenih”, konstatuje MAT.

Kovid-19 u pogledu zaposlenosti najviše je pogodio sektor usluga smeštaja i hrane, gde je sada 4.066 manje zaposlenih i trgovinu motornim vozilima i njihovu popravku, gde je manje 1.601 zaposleni.

“Dobar rezultat IKT sektora potiče od oblasti Računarskog programiranje i konsultantske delatnosti gde je broj zaposlenih povećan za 2.642”, konstatuje MAT.