Primena digitalnih tehnologija u sektorima povrtarstva i voćarstva

Organizacija Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj realizuju veliki projekat u Srbiji, Ukrajini i Turskoj koji se odnosi na primenu digitalnih tehnologija u sektorima povrtarstva i voćarstva. Članica tog međunarodnog istraživačkog tima je i profesorka Vesna Bengin sa našeg renomiranog instituta Biosens.

prof, dr, vesna, bengin, biosens

Kako u praksi izgleda primena digitalnih platformi za plasman povrća proverili smo na poljoprivrednom gazdinstvu Letić na Čeneju nadomak Novog Sada. Prodaju povrća iz organske proizvodnje realizuju putem onlajn porudžbina. A u ovom periodu epidemije korona virusa, ne samo da nije došlo do pada prodaje nego su stekli i nove kupce

Naša sagovornica ističe da su informacione tehnologije poslužile ne samo za prodaju nego i ostale neophodne aktivnosti u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Za poljoprivredu poput ove naše, koju karakkteriše veliki broj malih proizvođača u jednom lancu, digitalne platforme mogu obezbediti povećanje efikasnosti, optimizaciju logistike, povezivanje proizvođača i otkupljivača i upravljanje sistemom kvaliteta.

FAO upitnik o usvajanju digitalnih tehnologija u poljoprivredi dostupan je na adresi: https://bit.ly/faoupitnik. Inače, proizvođači voća i povrća koji budu učestvovali u istraživanju biće pozvani na radionicu u Novom Sadu gde će im biti predočeni rezultati ovog projekta.