Na beogradskom aerodromu od 19. marta obavljeno više od 200 letova

Uglavnom su se tim letovima prevozili medicinska oprema, vraćali naši građani u zemlju i odvozili strani državljani.

Takođe, od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji 15. marta do sada beogradski aerodrom zabeležio je pad broja putnika od čak 95 odsto.

avion, aerodrom, pista, er, srbija, ejr, srbija, air, serbia, 4

I pored toga što su komercijalni putnicki letovi suspendovani do daljeg, zaposleni u operativnim službama arodroma podeljeni su u smene i dežuraju 24 sata dnevno, rekao je izvršni direktor aerodroma zadužen za operativne poslove Žarko Suvačarov.

“Odlukom Vlade Srbije, u cilju sprečavanja širenja virusa korona, svi komercijalni putnički letovi sa aerodrom Nikola Tesla od 19. marta privremeno su suspendovani, ali naše kolege i sve nadležne službe danonoćno dežuraju kako bi aerodrom i u ovim teškim vremenima ostao pouzdan partner odnosno da bi omogućili prihvat svih letova sa specijalnom dozvolom Vlade Srbije”, kaže Suvačarov.

Inače, beogradski aerodrom godinu je zapoceo sa povećanjem broja putnika od 16,1 odsto u januaru i 13 odsto u februaru ove godine.

Kako je naveo, opadanje broja putnika u martu zbog pandemije virusa COVID-19, a potom i zatvaranje aerodroma za komercijalne letove prema odluci Vlade od 19. marta razlog su pada broja putnika od 10,8 odsto tokom celokupnog prvog tromesečja.

Letovi sa specijalnim dozvolama vlade koji se obavljali sa beogradskog aerodroma uglavnom su bili za prevoz medicinske opreme neophodne za suzbijanje virusa COVID-19, kao i za bezbedan povratak naših građana i odlazak stranih državljana iz Srbije.

Za prihvat ili otpremu aviona, bilo putnickog ili robnog, potreban je određeni broj ljudi, naših kolega iz različitih delatnosti, kazao je Suvačarov.

Neki radnici su zaduženi za pregled obezbeđivanja putnika koji odlaze iz Beograda, kao i za njihovu registraciju, ukrcavanje i iskrcavanje putnika, drugi za utovar i istovar robe, parkiranje aviona, određivanje parking pozicije i drugo.

“Svako od njih ima svoje zaduženje i svi su i u ovim otežanim uslovima spremno opslužili sve letove sa specijalnom dozvolom vlade” naglasio je Suvačarov.

Napomenuo je da se u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja o održavanju visokog nivoa higijene na aerodromu redovno sprovodi pojačano čišćenje i dezinfekcija prostora.

“Pored ovih aktivnosti, naši zaposleni podrška su svim službama i institucijama koje funkcionišu u okviru aerodroma, kao što su Sanitarna granična inpsekcija Ministarstva zdravlja i službe Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekao je on.

Poručio je da su sve aerodromske službe, kao i druge kompanije koje se bave prihvatom i otpremom putnika i letova na aerodromu, još jednom pokazale visok nivo pouzdanosti i da su spremne da bezbedno i profesionalno dočekaju svaki avion, putnike ili pošiljku, čak i u ovim zahtevnim vremenima.

“Ponosni smo što smo u aktuelnoj situaciji obezbedili neometan kontinuitet procesa rada, pod pojačanim merama zaštite na radu i izuzetno visokim nivoom higijene, prema svim preporukama Ministarstva zdravlja”, naveo je Suvačarov.

Inače, Srbija je spremna da otvori aviosaobraćaj, ali će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvek nigde nema putničkih letova, izjavila je juče potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kaže da su naši avioni i aerodromi spremni da započnu letove, kao i da bi otvaranje letova moglo da počne, po nekim preporukama u Evropi, u periodu između 15. i 18. maja.

Takođe, rekla je da će svi građani koji budu želeli da putuju avionom morati da imaju test na korona virus koji nije stariji od 72 sata i da će kada slete ići u izolaciju.