U Crnoj Gori zaraženo još 14 osoba, ukupno 67; Građani Tuzi: Zarazili smo se na saučešću

Od srede u 18 sati, analizirana su 44 uzorka i novi korona virus potvrđen je kod 14 osoba, dok je kod 30 osoba nalaz negativan, saopšteno je iz Instituta.

korona, virus, kovid, 19, pandemija, italija, 28

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 6.356 osoba.

U Kliničkom centru Crne Gore leči se 15 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona od kojih 10 u Klinici za infektivne bolesti i pet u Internoj klinici.

Kako je saopšteno iz Kliničkog centra, pacijenti koji se leče u Klinici za infektivne bolesti su trenutno stabilnih vitalnih parametara, a od pet pacijenata u Internoj klinici, jedan je životno ugrožen i priključen je na respirator, dok su ostala četiri, za sada, stabilno.

Oko 500 ruskih turista čeka da napusti Crnu Goru

Oko 500 ruskih turista čeka da napusti Crnu Goru, saznaje ruska agencija TASS iz upućenih lokalnih izvora.

Oko 1.800 ruskih turista čekalo je da otputuje iz Crne Gore nakon što su crnogorske vlasti suspendovale avio saobraćaj zbog epidemije korona virusa, a u periodu od 18. do 22. marta ukupno 1.344 ljudi je napustilo tu zemlju.

U ruskom diplomatskom predstavništvu navode da su službenici ruske ambasade napravili spisak ruskih državljana koji žele da napuste Crnu Goru i da se sa crnogorskim vlastima radi na pronalaženju rešenja za njihov organizovan odlazak.

Predstavnica ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova najavila je da će ruske ambasade i konzulati danas zaključiti sve spiskove sa Rusima koji van svoje zemlje čekaju da budu vraćeni u Rusiju i da će oni koji propuste da se prijave do isteka roka morati sami da organizuju svoj povratak.

Građani Tuzi: Zarazili smo se na saučešću

Dve porodice iz crnogorske opštine Tuzi, kod kojih su registrovani oboleli od virusa Covid-19, veruju da su zaraženi na sahrani koja je organizovana pre uvođenja mera zabrane te vrste javnih okupljanja.

Tuzi su od srede, nakon što je crnogorski Institut za javno zdravlje registrovao 15 obolelih i dramatično širenje virusa korona, potpuno zatvorene i izolovane, a policija kontroliše ulaze u tu opštinu.

Jedan od zaraženih meštana Malesije, Daci Camaj, kazao je za list Dan da su prvo njegovom bratu registrovali virus pre pet dana, nakon čega su zaraženi i on i njegova supruga, prenosi portal CdM.

“Testirano je moje četvoro dece i rezultate očekujemo danas. Ekipe epidemiologa idu redom i pokušavaju da spreče širenje virusa. Kada je reč o simptomima, umoran sam i iscrpljen, ne mogu ni da pričam, a nemam temperaturu i ne kašljem. Nismo nigde bili napolju, tako da bog zna ko nam je prenet virus”, rekao je Camaj.

Zorana Milića iz Pothuma kaže da je bio na saučešću kod porodice koja ima 13 članova zaraženih korona virusom, zbog čega ih epidemiolozi obilaze i rade briseve.

“Niko nikog nije htio da zarazi virusom. Jednostavno, desi se, ali svi moramo biti oprezni. Zbog toga apelujem na građane da poštuju sve preporuke i da ne izlaze iz kuće”, rekao je Milić.

Član koordinacionog odbora za pomoć građanima Malesije ispred Mesne zajednice Sukuruć Zef Dedvukaj kaže da je policija na ulicama da niko ne sme da izađe iz kuće.

“Danas su neke pekare dostavljale hleb stanovnicima kojima se to inače obezbeđuje, ali spisak sada moramo da proširimo. Preko televizije su javnost obaveštavali da ne prave zalihe hrane i da se ne stvara panika. Sad kad nas je odjednom našlo ovo većina je nespremna. Videćemo da što više budemo mogli građanima obezbedimo namirnice koje im trebaju”, rekao je Dedvukaj.

Hrvatska: Blagi pad novozareženih, do sada 495

Dvoje zaraženih koronavirusom u Kroacija Erlajnsu

Među zaposlenima u Kroacija Erlajnsu zabeležena su prva dva slučaja zaraze virusom Covid-19.

“Na temelju sprovedenog epidemiološkog testiranja u mogućnosti smo da potvrdimo da su u Kroacija Erlajnsu zabeležena prva dva zaposlena pozitivna na test koronavirusa”, poručili su iz te kompanije, prenosi portal Seebiz.

Radi se o zaposlenima u Sektoru tehničkih poslova, koji svoje radne dužnosti obavljaju u istoj poslovnoj prostoriji.

Zaraza koronavirusom najpre je utvrđena kod zaposlenog koji od 17. marta koristi bolovanje i od tada je kućnoj izolaciji, što znači da nije bio u direktnom kontaktu s kolegama od 16. marta, a zatim je pozitivan epidemiološki nalaz zabeležen i kod kolege s kojim deli radnu prostoriju, navodi se u informaciji.

U Hrvatskoj je registrovano 14 novozaraženih od korona virusa, što je ukupno 495, a 22 ranije obolele osobe su otpuštene kao zdrave, rečeno je danas na popodnevnoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite.

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” preminuo je 74-godišnji Zagrepčanin koji je poslednjih nekoliko dana zbog teškog oblika koronavirusa bio na respiratoru, i on je druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Broj novozaraženih je već četiri dana u blagom padu, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš.

“Tokom dana je to povećanje od 53 bolesnika, manje nego 63 juče, ili 69 od prekjuče, ili 74 od dana pre toga”, rekao je ministar Beroš.

Dodao je da je još prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da preduzete mere daju određene rezultate.

“Tokom jutra je preminuo bolesnik koji je imao 74 godine, koji je iz Zagreba i koji je bio onkološki bolesnik”, rekao je Beroš.

Alemka Markotić kazala je da je osam bolesnika na respiratoru, od kojih jedan čeka laboratorijski test.

Ostalih 70 bolesnika u Klinici su stabilni. “Nadamo se da im neće biti potrebna veća podrška. Od njih je troje nešto teže bolesnih”, kazala je.

Direktor Institut za javno zdravlje, Krunoslav Capak, kazao je da za sada nema potrebe za karantenom u Biogradu.

“U ovom trenutku to nema smisla, mere su propisane i epidemiološka služba nastavlja s delovanjem kako bi se ta situacija razrešila”, kazao je Capak.

U Severnoj Makedoniji 201 zaražen virusom Covid-19

Ministarstvo zdravlja Severne Makedonije saopštio je da su u poslednjih 24 časova registrovana 24 nova slučaja zaraženih virusom Covid-19 čime se ukupan broj zaraženih u toj zemlji popeo na 201, prenosi portal Plusinfo.

Najviše zaraženih ima u Skoplju, odnosno 123, 43 u Debru, 15 u Kumanovu, osmoro u Štipu, troje u Velesu, u Ohridu troje, Kavadarci dvoje, Prilepu dvoje i u Tetovu i Gostvaru po jedan.

Iz Klinike za infektivne bolesti u Skoplju dvoje pacijenata su otpuštena jer su na dva kontrolna testa za Covid-19 imali negativne rezultate.