Smenom Kurtija Grenelova “buldožer diplomatija” pobedila Merkelovu

Vulin je za RTS kazao da je pobedila “Grenelova buldožer diplomatija”, dodajući da ne očekuje ni nakon vanrednih izbora da odnos prema Beogradu bude promenjen.

grenel

“Posle Kurtija obično dođe neki Murti tako da što se tiče odnosa prema Srbiji ne očekujem veliku promenu, ali očigledno je da je SAD odnela pobedu na Kosovu”, kazao je Vulin.

Doris Pak optužuje Trampa i Grenela za krizu

Bivša nemačka poslanica Doris Pak optužila je američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog specijalnog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela za političku krizu na kosovskoj teritoriji.

Pakova je uoči izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija na Tviteru napisala da očekuje da će se rukovodstvo Demokratskog saveze Kosova odupreti, kako je navela, “sebičnoj igri Ričarda Grenela i Donalda Trampa”.

“Njih nije briga za posledice jugoistočne Evrope i Evropske unije, zabrinuti su samo zbog Trampovih ugroženih izbora”, napisala je Pakova.

FAZ: Formalno korona kriza, iza kulisa konflikt EU-SAD

Nemački dnevnik “Frankfurter Algemajne Cajtung” (FAZ) ocenjuje danas da se u rušenju vlade Aljbina Krutija samo formalno radilo o sporu u vezi sa ispravnom politikom u krizi izazvanoj korona virusom, a da je iza kulisa to bio konflikt između EU i SAD.

Vašington pokušava Prištinu da navede na prihvatanje jednog “sporazuma”, a Brisel je protiv, dodaje list.

“FAZ” prenosi da je vlada u Prištini srušena sinoć izglasavanjem nepoverenja u parlamentu, dodajući da su protiv vlade glasali ne samo poslanici opozicije, već i delovi koalicionog partnera Samoopredeljenja.

List ističe da je formalni razlog ophođenje u vezi sa korona virusom i da je iza svega vodeća snaga bio predsednik Hašim Tači.

On je građane i policiju javno pozvao da ignorišu mere koje je Kurtijeva vlada usvojila.

Tači je, kako naglašava “FAZ”, bio podržan od specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog, Ričarda Grenela.

Grenel je, podseća list, već nedeljama od Prištine tražio da bezuslovno ukine takse, kako bi mogao da se pod njim posredovani sporazum koji se tiče uspostavljanja direktnih železničkih i avio veza između Beograda i Prištine, što pre mogao primeniti.

Kurti, međutim, poručio je da Priština može ukinuti takse samo ako Srbije ukine trgovinska ograničenja.

Na to, podseća “FAZ” se zaoštrio ton Bele kuće i vlade u Prištini, te je Donald Tramp pretio zatvaranjem baze Bondstil.

To je ozbiljna pretnja pošto se osećaj bezbednosti kosovskih Albanaca posebno zasniva na američkom vojnom prisustvu, konstatuje dnevnik.

List ukazuje i da je Grenel zapretio obustavljanjem ekonomske podrške.

EU, kako dodaje dnevnik, podržavala je Kurtija, pošto je on inicirao, kao prvi, ozbiljnu borbu protiv korupcije.

Nemačka i Francuska su pokušale da spreče izglasavanje nepoverenja, ali nisu mogle da se nametnu, tvrdi nemački dnevnik.

Đurić: Srpska lista da se drži po strani

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je danas Srpskoj listi da se drži po strani i da se ne upliće u “albansko-albanske” sukobe, navodeći da je obaveza te stranke da vodi računa o interesima Srba.

Đurić je kazao da Srpska lista time što nije ukazala poverenje vladi, koja je učinila mnogo protiv dijaloga, ukidanja taksi, uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, nije zatvorila vrata za saradnju sa onim ljudima koji žele normalne odnose i dijalog.

Navodeći da neki danas napadaju Srpsku listu, jer nije ukazala poverenje vladi Aljbina Kurtija, Đurić kaže da može da se postavi i obrnuto pitanje – ko razuman može da očekuje da Srpska lista podrži vladu čiji je prvi potez bio uvođenje vojnog roka za sve građane u tzv. vojsci Kosova.

Vasiljević: Različite politike SAD i EU dovela do pada Kurtijeve vlade, Vučiću najbitnije da Srbija iz ovoga (zaraze korona virusom) izađe zdrava

Spoljnopolitička borba SAD i EU, dve različite politike i dva različita shvatanja sitaucije na Kosovu i Metohiji, rezultirala je padom vlade Aljbina Kurtija, kaže savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Uptana o reakciji predsednika Aleksandar Vučića na sinoćno izglasavanje nepoveranja Kurtijevoj vladi u kosovskom parlamentu, Vasiljević je u ukljčenju za TV Prva rekla da je Vučić sinoć pomno pratio dešavanja na Kosovu i Metohiji, jer je imao sastanak sa delom svog tima, a da je sinoć takođe sve vreme bio na vezi i sa ljudima iz Vlade Srbije koji su zaduženi za pitanje Kosova i Metohije.

“Ono što se desilo to je da je očigledno u pitanju spoljnopolitička borba SAD i EU, da su u pitanju dve različite politike i dva različita shvatanja sitaucije na Kosovu i Metohiji i to je, videli ste i sami, rezultiralo padom vlade Aljbina Kurtija”, kaže Vasiljević.

Navodi da zaista ne zna šta će dalje biti i kako će se situacija dalje razvijati.

“U ovoj situaciji mislim da je predsedniku trenutno najbitnije da Srbija iz ovoga (zaraze korona virusom) izađe zdrava i da izgubimo što manji broj stanovnika i da ćemo onda nastaviti da se bavimo svim ostalim problemima”, kaže Vasiljević.