Šengen slavi 26. godišnjicu sa potpuno zatvorenim granicama

Sporazum kojim je krenula priča o Evropi bez unutrašnjih granica potpisan je na brodu “Princeza-Mari Astrid”, na reci Mozel pored malog luksemburškog mesta Šengena, na tromeđi Francuske, Luksemburga i Nemačke 14. juna 1985. godine.

sengen, granica, 3

Tada ga je potpisalo pet zemalja članica – Francuska, SR Nemačka, Holandija, Belgija i Luksemburg.

Međutim, trebalo je da prođe skoro deset godina da sporazum zaživi u praksi. Stupio je na snagu 26. marta 1995. godine i tog dana ukinute su unutrašnje granične kontrole između prvih pet potpisnica sporazuma, kao i Španije i Portugala koje su se u međuvremenu pridružile sporazumu, prenosi Hina.

Šengenski prostor od tada nastavlja da se siri i danas su od 26 evropskih zemalja 22 države članice EU: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Francuska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Nemačka, Poljska, Portugal, Slovenija, Slovačka, Španija i Švedska.

Četiri zemlje koje nisu članice EU takođe su deo Šhengena: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Trenutno je pet zemalja članica EU van Šhengena. To su Irska, koja je morala da ostane van EU budući da donedavna članica Velika Britanija nikada nije pristala da ona bude članica tog prostora, a uvođenje graničnih kontrola na irskom ostrvu bilo bi u suprotnosti mirovnom sporazumu iz 1998. godine.

Van Šengena je i Kipar, čija međunarodno priznata vlada ne kontroliše celu teritoriju s obzirom da je na severu ostrva Turska Republika Severni Kipar.

Bugarska i Rumunija od 2011. godine imaju pozitivnu ocenu Evropske komisije, ali još nema političke saglasnosti da budu primljene. Peta je Hrvatska koja je u oktobru prošle godine dobila pozitivnu ocenu Evropske komisije da ispunjava potrebne kriterijume za ulazak u šengenski prostor i sad čeka polittčku odluku Veća EU.

Danas na godišnjicu stupanja na snagu, Šengenski sporazum je potpuno suspendovan zbog nezapamćene zdravstvene krize koja je zahvatila ceo svet. Pandemija koronavirusa nije samo zatvorila granice nego i zaustavila većinu ekomomskih i društvenih aktivnosti.