Putin i Makron o pandemiji, EU za hitan globalni odgovor na krizu

Neposredno pre održavanja hitnog samita G20 u formi video-konferencije, oni su razmenili mišljenja o situaciji u vezi sa pandemijom korona virusa, preneo je TASS.

putin i makron jpg

Putin i Makron su informisali jedan drugoga o preduzetim merama u Rusiji i Francuskoj u borbi protiv širenja infekcije i minimiziranja njenih negativnih društvenih i ekonomskih uticaja, navedeno je u saopštenju.

Predsednici su potvrdili ponudu za nastavak koordinisanih napora na povratku državljana dveju zemalja u svoju domovinu, kao i obezbeđivanje uslova za prevoz lekova i opreme, saopštila je služba za medije.

Putin: Potreban zajednički plan za podršku ekonomije

Predsednik Rusije izjavio je na samitu G20 održanom u formi video-konferencije da je zemljama učesnicama potreban zajednički plan za podršku ekonomiji usled izbijanja korona virusa i predložio moratorijum na sankcije vezane za osnovne proizvode.

Putin je predložio stvaranje specijalnog fonda pod kontrolom Međunarodnog monetarnog fonda radi pružanja pomoći zemljama pogođenim pandemijom korona virusa, preneo je Rojters.

“Svima nama, ako govorimo o G20 kao o celini, je potreban zajednički akcioni plan za stabilizaciju situacije, podršku ekonomiji i vraćanje poverenja na svetska tržišta”, rekao je predsednik Rusije govoreći na samitu, preneo je TASS.

“Sada generalno hitno moramo da obezbedimo pristup finansiranju zemljama kojima su potrebni resursi, pre svega državama koje su pod uticajem tih kriznih pojava i pandemije”, precizirao je Putin.

On je rekao da će korona virus izazvati ozbiljnije probleme nego što je to učinila finansijska kriza 2008-2009. godine.

Predsednik Rusije je naveo da je nezaposlenost zbog razvoja situacije vezane za širenje korona virusa prevazišla nivo iz 2009. godine.

EU za organizaciju video donatorske konferencije za sredstva

Predsednici Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Evropskog saveta Šarl Mišel tokom razgovora sa liderima G20 naglasili su potrebu za hitnim, masivnim i koordinisanim globalnim odgovorom na krizu izazvanu Kovidom 19.

Tokom vanredne konfrencije održane putem video poziva lideri najvećih svetskih ekonomija obećali su da će se ujedinjeno i prioritetno boriti za rešavanja zdravstvenog, društvenog i ekonomskog uticaja pandemije.

ursula, fon, der, lajen

U saopštenu predsednika Evropske komisiije i Evropskog saveta, izadatom nakon razgovora sa liderima G20, izražava se zahvalnost na međunarodnoj solidarnosti ukazanoj Evropi koja se trenutno nalazi u “epicentru globalne krize”.

Naglašava se da upravo G20 ima ključnu ulogu u koordinaciji globalnog odgovora na koronavirus.

“Predsednici su insistirali da zemlje G20 treba da koordiniraju svoje makroekonomske politike, mobilišući sve raspoložive instrumente za ublažavanje ekonomske krize, podršku radnicima i kompanijama koje su najviše pogođene”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je EU pozvala članice G20 da pomognu jedna drugoj i u repatrijaciji državljana koji se nalaze u inostranstvu i koji se žele vratiti kući.

“Evropska unija zahvalila je Predsedništvu G20 na fokusu na globalnoj koordinaciji usmerenoj na unapređivanje kolektivne pripremljenosti za pandemiju i pozdravila činjenicu da je G20 tražila od Svetske zdravstvene organizacije da brzo izađu sa globalnom inicijativom za spremnost i odgovor na pandemiju”, stoji u saopštenju predsednice fon der Lajen i predsednika Mišela.

Zaključuje se da je Evropa spremna da organizuje internet donatorsku konferenciju u cilju skupljanja sredstva za razvoj i implementaciju vakcine protiv koronavirusa.