Pala vlada Aljbina Kurtija

Za pad Kurtijeve vlade glasala su 82 poslanika, 32 je bilo protiv i dva uzdržana.

kurti

Jedina opcija novi manadatar?

Predsednik Kosova Hašim Tači ima dve mogućnosti posle pada vlade – raspisivanje vanrednih izbora ili imenovanje novog mandatara, koga po Ustavu treba da predloži Samoopredeljenje, piše Koha.

Koha podseća da je u članu 100 Ustava Kosova navedeno da ako se vladi izglasa nepoverenje, ona će se smatrati vladom u ostavci, dok član 81 predviđa da predsednik raspušta Skupštinu nakon izglasavanja nepoverenja vladi.

Pošto ovo poslednje predstavlja odredbu koja omogućava šefu države da odluči da li će se ići na nove izbore ili ne, imajući u vidu činjenicu da je na Kosovu uvedena mera zabrane kretanja građana zbog pandemije, pravnici tvrde da je jedina opcija formiranje nove vlade.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi pokrenuo je Demokratski savez kosova, član vladajuće koalicije, na čijem je čelu Isa Mustafa.

Protiv pada vlade bila su i tri poslanika DSK.

Kurtijeva vlada je oborena je 50-og dana na vlasti I to je najkraći mandat jedne prištinske vlade.

U trenutku glasanja u sali je bilo 117 poslanika.

Vanredna sednica parlamenta je počela juče oko podneva, sa sat vremena zakašnjenja, a samom glasanju je prethodila žestoka rasprava između poslanika Kurtijevog Samoopredeljenja i do večeras koalicionim partnerima iz DSK i opozicije.

Kurti nakon pada vlade smenio Hotija iz DSK

Aljbin Kurti je neposredno nakon glasanja razrešio potpredsednika vlade iz DSK, Avdulaha Hotija. Prištinski Ljajmi piše da nema obrazloženja za ovakvu odluku.

Francuska i Nemačka protiv predloga za izglasavanje nepoverenja, SAD za

Kurtijeva vlada je opozvana uprkos velikom pritisku Francuske i Nemačke, čiji ambasadori su pozvali Mustafu da povuče predlog za izglasavanje nepoverenja.

Sjedinjene Države, međutim, nisu imale ništa protiv sednice. Naprotiv, ambasador SAD u Prištini, Filip Koset, je podržao njeno izglasavanje, a neposredno uoči zasedanja imao je poduži susret sa predsednicom parlamenta Vjosom Osmani, koja je bila i ostala protiv svrgavanja Kurtijeve vlade.

Do pada vlade došlo je u trenutku kada se Priština, kao i ceo svet bori sa pandemijom korona virusa, a politička kriza koja je prethodila opozivu Kurtija je značajno usporila tu vanrednu situaciju.

Politički analitičari u Prištini su prognozirali ovakav epilog prištinske vlasti s obzirom na to da su vanredni parlamentarni izbori na kosovskoj teritoriji održani 6. oktobra prošle godine, a vlada Samoopredeljenja i DSK je formirana tek 3. februara.

Da dve stranke, koje su formirale vlast, imaju malo toga zajedničkog je činjenica da zbog nesloge oko podele funkcija, Kurti i Mustafa nisu ušli u predizbornu koaliciju.

Inače, kriza prištinske vlasti nastala je nakon što je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, prošle sedmice potpisao dekret o uvođenju vanrednog stanja zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Tome se usprotivio Kurti, koji je taj predlog nazvao “pokušajem državnog udara”.

Tačijev potez podržao je ministar unutrašnjih poslova iz DSK, Agim Veljiu, a cena te podrške bila je odluka Kurtija da ga smeni samoinicijativno i bez prethodne konsultacije sa Mustafom.

Nakon smene Veljiua, DSK je Kurtiju postavila uslov – da opozove odluku o smeni Veljiua i da u potpunosti i bezuslovno ukine takse na srpske i proizvode iz BiH.

Pošto Kurti nije odgovorio na taj Mustafin zahtev, DSK je odlučila da inicira izglasavanje poverenja vladi čiji je deo.

Najkraća prištinska vlada trajala samo 51 dan

Glasanje o nepoverenju opozvalo je Kurtija sa premijerske funkcije, ali će on od danas biti vršilac dužnosti premijera.

Zvanično Kurtijeva vlada je najkraća prištinska vlada i trajala je samo 51 dan.

Naime, prva vlada Hašima Tačija (2008-2011) je trajala 1141 dan, druga Tačijeva vlada (2011-2014) bila je na vlasti 1387 dana, a vlada na čelu sa Isom Mustafom (2011-2014) trajala je 1006 dana.

Bivša vlada Ramuša Haradinaja bila je na vlasti 678 dana, piše prištinski Ljami.

Na izglasavanja nepoverenja, prema prištinskom portalu, očekuje se da će biti formirana tehnička vlada do raspisivanja novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Ostaje da se vidi koje stranke će biti uključene u tehničku vladu.