Na Kosovu i Metohiji osam novozaraženih – ukupno 79, nema obolelih u većinski srpskim sredinama

Vitia je na svom Fejsbuk profilu objavio da je ukupno 89 osoba testirano.

Dobra vest prema njegovim rečima je da je jedan od ranije obolelih i nakon drugog testa bio negativan.

“Zvanično imamo prvu osobu koja se oporavila od COVID-19”, napisao je Vitia.

Na kosovskoj teritoriji prošle sedmice je od korona virusa umro jedan 82-godišnjak.

Vlada Srbije uspela da obezbedi funkcionisanje zdravstvenih ustanova na Kosovu i Metohiji

Vlada Srbije je preduzela ogromne napore da obezbedi normalno snabdevanje i funkcionisanje zdravstvenih ustanova u uslovima potpune blokade administrativne linije, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

“Uspeli smo da obezbedimo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama, ali i da pokrenemo mehanizme naših institucija na terenu u okviru priprema za epidemiju korona virusa. Osigurano je 430 ležajeva u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, dodatno je pripremljen studentski centar sa 1.600 ležajeva, a slične pripreme su preduzete i na centralnom Kosovu”, rekao je Đurić za TV Prva.

On je zahvalio volonterima, više od 1.600 mladih, koji svakodnevno obilaze starije sugrađane širom KiM.

“Apelujem na Srbe na severu KIM da poštuju mere koje je donela Vlada Srbije, da poštuju policijski čas, jer je mera doneta radi očuvanja zdravlja. Hrabrost smo pokazali hiljadu puta, a sada je hrabrost da se ostane kod kuće”, poručio je Đurić.

On ih je pozvao da ovih dana ne pokazuju manjak strpljenja, zato što direktno zavise životi najstarijih sugrađana od njihovog ponašanja, te napomenuo da to što sada nema zaraženih ne znači da ih neće biti narednih dana ukoliko svi budu izašli na korzo u Mitrovicu.

Đurić je primetio da su građani u južnoj pokrajini bili vrlo disciplinovani, navodeći da jeste bilo konfuzije zbog različitih policijskih sati koje je doneo Beograd, odnosno Priština.

“Naša država je propisala policijski čas od pet popodne do 6 ujutro, mislim da ljudi ne treba da imaju dilemu, treba da poštuju policijski čas. Oni koji ne budu poštovali biće suočeni sa merama koje su predviđene za kršenje, ali ne treba da se oslanjamo na kaznene mere već na odgovornost”, poručio je Đurić.

On je dodao da je organizovana kompletna zdravstvena mreža u okviru srpskih institucija, a iz vlade su angažovali i dolazak dodatnih lekara i medicinskog osoblja.

Đurić: Nema obolelih u većinski srpskim sredinama

Nema obolelih u većinski srpskim sredinama, u albanskim je 79 zaraženo, a četiri suspektna pacijenta u severnoj Kosovskoj Mitrovici dala su uzorke koji su poslati na proveru, napisao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na svom instagram profilu .

U dnevnom izveštaju za KiM, Đurić navodi da je dopremljeno 200 pumpi za dezinfekciju u Kosovsku Mitrovicu i da je u toku velika akcija dezinfekcije ulica i svih ulaza stambenih zgrada u većinski srpskim sredinama.

U Leposaviću je 69 stambenih zgrada dezinfikovano za jedan dan.

“Deset pacijenata pregledali su mobilni timovi iz Gračanice, nije utvrđeno prisustvo kliničko-epidemioloških kriterijuma koji ukazuju na infekciju COVID-19. U Kosovskoj Mitrovici 576 penzionera, čija je penzija manja od 15.000 dinara, počelo je da dobija pomoć u osnovnim životnim namirnicama,” navodi Đurić na instagramu.

Kaže i da je u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću juče prvi put došlo do masovnog kršenja policijskog časa koji je uvela Vlada Srbije.

Naime, kako navodi, od 17 časova pa do kasnije uveče centrom severne Kosovske Mitrovice i Leposavića šetale su stotine građana, zbog čega je Đurić apelovao na njih da to ne rade, jer ugrožavaju sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najmilijih.

“U svim opštinama preko volonterskih timova obilazimo građane i trudimo se da izađemo u susret svim zahtevima, posebno u nabavci lekova i hrane, a imajući u vidu zabrane kretanja u toku policijskog časa, koje su uvedene kako s naše strane, tako i od strane Prištine”, napisao je Đurić.

On je naveo i da je u srpskim sredinama u toku organizovano prikupljanje recepata u cilju nabavke lekova u Kosovskoj Mitrovici i centralnoj Srbiji, dok je u opštini Klina, koja je u karantinu, preko članova opštinskog Štaba za vanredne situacije organizovan obilazak starijih kojima se dostavlja hrana, “koju kupujemo prodavnicama u Klini”.