MMF traži pomoć G20 da udvostruči sredstva za krizne situacije

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva je u poruci čelnicima 20 najvećih svetskih ekonomija, navela da dubina ekonomskog pada i brzina oporavka zavise od obuzdavanja pandemije i od toga „koliko budu snažne i koordinisane naše akcije monetarne i fiskalne politike”, prenosi Rojters.

mmf medjunarodni monetarni fond kreditori svetska banka

Ona je dodala da je najvažnije da se podrže tržišta u usponu i privrede u razvoju, koje je naročito teško pogodila kriza, iznenadni prekid ekonomske aktivnosti, odliv kapitala a neke od njih i oštar pad cena robe koju izvoze.

“Moramo da delujemo srazmerno veličinom problema”, poručila je Georgieva liderima G20.

Napominjući da su oni već preduzeli vanredne mere kako bi spasili živote ljudi i zaštitili svoje ekonomiju, šefica MMF-a je ocenila da je sad od presudnog značaja da se obezbedi ciljanu fiskalnu podršku ugroženim domaćinstvima i preduzećima kako bi mogli da opstanu i da se brzo vrate poslu.

“Takva podrška će ubrzati mogući oporavak i osposobiće nas da se bolje borimo sa izazovima kao što su pritisak dugova i poremećeni trgovinski tokovi. U suprotnom, trebaće nam godine da se savladaju posledice velikog broja bankrota i otpuštanja”, zaključila je Georgieva.

MMF raspolaže sa oko 1.000 milijardi dolara finansijskih sredstava za reagovanje u nastaloj krizi, i tesno sarađuje sa Svetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama, ali su problemi ogromni, navela je ona.

Da bi se poboljšala sposobnost MMF-a za brzo reagovanje, Georgieva je zatražila od lidera G20 da podrže udvostručenje finansijskih kapaciteta za vanredne situacije, povećanje globalne likvidnosti putem obimnog odobravanja SDR (Specijalnih prava vučenja), kao što je to urađeno tokom finansijske krize 2008-2009, kao i proširenje korišćenja MMF-ovog svop mehanizma.

Georgijeva je danas takođe tražila od čelnika G20 da podrže zajednički poziv Fonda i Svetske banke zvaničnim bilateralnim poveriocima da olakšaju teret duga najsiromašnijim zemljama sveta.