Lajen: Odluke koje donosimo sad odrediće našu budućnost

“Ovo je borba u kojoj svako od nas ima ulogu”, poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je u obraćanju pred gotovo praznim Evropskim parlamentom u Briselu ponovila svoj poziv na jednistvo i koordinsani pristup borbi protiv pandemije COVID19.

eu, brisel, zastave, evropska, unija, 1

Ona je ocenila da je početni odgovor na ovu krizu u Evropi bio jednostran, odnosno da je svaka zemlja gledala sebe, ali da su u međuvremenu preuzete vanredne mere i poboljšana koordinacija.

“Svi delimo istu odgovornost i ne možemo sami za sebe rešavati ovu krizu. Samo međusobnim pomaganjem pomoći ćemo i sami sebi”, poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije ukazala je potrebu pravilnog funkcionsanja evropskog jedinstvenog tržišta i Šengena kao jedinim načinima za rešavanje trenutne krize. Ona je kao neefikasnu meru navela zatvaranje unutrašnjih granica što otežava protok robe neophodne zemljam članicam u borbi protiv COVID19.

“U ovom trenutku nema niti jedne zemlje članice koja može sama pokriti svoje potrebe u medicinskoj opremi”, upozorila je fon der Lajen.

Ona je dodala da EU prvi put u svojoj istoriji pravi zajedničke zalihe medicinske opreme, a da su proizvođači potvrdili da mogu u narednim nedeljama da isporuče naručenu zaštitnu opremu, respiratore i labaratorjske testove.
“Trenutno nam je spašavanje života na prvom mestu. Ali nadam se da će ubrzo doći “dan posle” kada ćemo morati da radimo rešavanju društevno ekonomskih posledica krize”, kaže fon der Lajen.

Pred glasanje Evropskog parlamenta o merama za pomoć zemljama članicama i zemljma u procesu pristupanja EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je naglasila da su “oči uprte” u EU i da će odluke koje se sada donose odrediti osnove EU u budućnosti.

ursula, fon, der, lajen

“Istorija nas gleda. Moramo da uradimo zajedno pravu stvar sa jednim velikim srcem, umesto sa 27 malih”, zaključila je fon der Lajen.

Italija nezadovoljna nacrtom završnog dokumenta čelnika EU

Italija nije zadovoljna nacrtom završnog dokumenta sa video konferencije čelnika EU o suzbijanju korona virusa, javlja danas novinska agencija ANSA pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi.

Italijanski premijer Đuzepe Konte izrazio je neslaganje Italije sa dokumentom tokom video konferencije, uprkos činjenici da se Evropski mehanizam za stabilnost više ne pominje kao instrument za prikupljanje sredstava za suzbijanje korona virusa, preneo je TAS S.

Italija ne prihvata nacrt predloga zato što su previše plašljivi, rekao je Konte u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija dok je video konferencija između lidera EU još bila u toku, preneo je Rojters.

Potrebno je da reagujemo sa inovativnim finansijskim instrumentima kako bi što brže izašli iz ekonomske krize, navedeno je u saopštenju.

Italijanski premijer je naveo da je dao EU rok do 10 dana da dođu do adekvatnih rešenja, ali nije rekao šta će uraditi u slučaju da EU to ne učini.

Gojković i ostali predsednici skupština apelovali na EP

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ostali predsednici i predsedavajući parlamenata Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel za pomoć regionu u borbi protiv pandemije korona virusa predsednici Evropskog parlamenta Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, potvrđeno je Tanjugu u Narodnoj skupštini.

Pored Gojkovićeve, apel su potpisali i predsednici i predsedavajući skupština Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i privremenih institucija u Prištini.

Kako su naveli, oni zajedničkim apelom žele da ukažu na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i region, u pogledu zaraženih, ali i nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema poput medicinske opreme i aparata koji su neophodni za uspešnu prevenciju, lečenje i sprečavanje daljeg širenja korona virusa.

Poručili su da je sada više nego ikada potrebna solidarnost, koordinirani pristup i zajedničko delovanje.

“Zbog toga apelujemo da Zapadni Balkan, koji je uvek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije kako bi, kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao deo zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa”, navodi se u tom pismu.

Takođe su zamolili predstavnike EU da razmotre mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, da omoguće regionu da, ukoliko to oceni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protivmera.

Istovremeno i da razmotre mogućnost da se regionu Zapadnog Balkana omogući preusmeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za borbu protiv pandemije, kao i korišćenje svih drugih sredstava iz različitih fondova Evropske unije koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu.

Predsednici i predsedavajući parlamenata su pozdravili svaku vrstu pomoći koju je Evropska unija spremna staviti na raspolaganje regionu Zapadnog Balkana.

“Uvereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope, iskreno verujemo u evropsku solidarnost i našu zajedničku evropsku budućnost”, zaključeno je u pismu evropskim funkcionerima.