Janjić: Kurti pao pod pritiskom SAD,odlaže se ukidanje taksi

Janjić je, takođe, mišljenja da je teško očekivati da će sve takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije biti ukinute do 1. aprila, kako je ranije najavljeno, jer je, kako kaže, to program vlade koja je juče oborena.

dusan janjic mc rs jpg

‘’Takse se mogu ukinuti tek kada se formira nova vlada, što će biti verovatno u maju’’, rekao je Janjić za Tanjug.

Mišljenja je da će u narednih mesec dana Kurtijeva vlada ostati u tehničkom mandatu što, kaže Janjić, govori da prištinski političari nemaju osećaj odgovornosti za društvo i da su im politički obračuni i neslaganja važniji u trenutku kada svet pogođen pandemijom korona virusa.

Kako je objasnio, posle izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi, prema kosovskom Ustavu, predsednik može da ponovo ponudi mandat Kurtiju koji u kratkom roku mora da formira novu većinu ili da izvesti da nije u mogućnosti da formira novu vladu. Druga mogućnost je da se bez čekanje nekom drugom poveri mandat za formiranje vlade, a to će, prema oceni Janjića, najverovatnije biti Isa Mustafa čiji je DSK i pokrenuo inicijativu za smenu Kurtija.

”Zbog trenutnih okolnosti u kojima se nalazi Kosovo i Metohija, ali i čitav svet zbog pandemije korona virusa, ne mora se ići na nove vanredne izbore”, kaže Janjić.

Prema njegovim rečima, ključni razlog za pad Kurtijeve vlade jeste to što DSK i pokret Samoopredeljenja, iako su imali najviše glasova, nisu uspeli da obezbede ubedljivu većinu unutar albanskog političkog korpusa, a pogotovo Kurti.

On očekuje da će novu vlada u Prištini formirati DSK uz učešće i nekih opozicionih stranaka, a ne isključuje mogućnost da se u toj vladi nađe i Demokratska partija Kosova (DPK) u kojoj su Kadri Veselji i Hašim Tači.

‘’Nova vlada, najverovatnije sa DSK na čelu, može da obezbedi 83 poslanika što je ozbiljna većina i takva vlada bi mogla da funkcioniše’, smatra Janjić.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Janjić kaže da zbog situacije sa korona virusom, to trenutno nije prioritet, ali da ostaje važno pitanje.

‘’Mislim da će zbog trenutne situacije biti pojedinačnih kontakata, ali ne i pravih pregovora pre leta ili jeseni. Dijalog ostaje blokiran zbog pandemije i pada vlade u Prištini’, zaključio je Janjić.

Tahiri: Novi premijer će biti neko iz DSK

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri ocenio je da je izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija bilo očekivano, jer su postojale suštinske razlike između koalicionih partnera Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

On je za Kosovo onlajn rekao i da je bila neophodna veća koordinacija u donošenju odluka, imajući u vidu da je na oktobarskim izborima prošle godine Samoopredeljenje osvojilo samo jedno poslaničko mesto više od DSK.

“Kurti se ponašao kao da nema koalicionog partnera, kao da je sam u vladi, DSK nije mogao nikako da pređe preko smene Veljiua, on važan čovek u toj partiji, jer bi u suprotnom došlo do još većeg raskola između starih i novih generacija u DSK ukazuje Tahiri.

On smatra i da je jako važno formirati novu vladu što pre, kako se ne bi stvorila institucionalna kriza.

“Po ustavu, predsednik bi trebalo u roku od deset dana da imenuje mandatara, ne isključuje se ni mogućnost imenovanja nekog iz Samoopredeljenja odnosno prve partije, ali je po meni to sada nemoguće”smatra Tahiri i ocenjuje da će novi premijer biti neko iz Demokratskog saveza Kosova.

“Za nedelju do dve može da se formira nova vlada”, ocenjuje Tahiri.

Prema njegovoj proceni, novu vladu bi mogla da čini neka šira koalicija koju bi, pored DSK, činila Alijasa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Alijansa novo Kosovo Bezdeta Pacolija, Nisma Fatmira Ljimaja, uključujući i sve parije iz manjinskih zajednica.

Međutim, Tahiri ne isključuje ni mogućnost da DSK u novu vladu uključi Demokratsku partiju Kosova Kadri Veseljija.

“Ta vlada bi bila formirana da reši važna pitanja, uključujući i dijalog sa Srbijom”, kaže Tahiri.

On podseća da je tačka razmimoilaženja između koalicionih partnera, u sada već vladi na dužnosti, bilo i pitanje takse na robu iz Srbije i BiH.

DSK je tražio potpuno i bezuslovno ukidanje takse od 100 odsto kako to od Kosova zahtevaju SAD, dok je premijer i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ostao pri svom stavu i ukinuo samo taksu na sirovine, uz najavu uvođenja recipročnih mera.

Tahiri smatra i da Kurti nije dobro nastupio na međunarodnoj sceni i to, kao i mnoge druge stvari, pripisuje njegovom neiskustvu kao političara na poziciji.