Izraelska vlada otvara nuklearni bunker pored Jerusalima, Ganc novi predsednik parlamenta

Bunker, nazvan “Nacionalni upravni centar”, izgrađen je pre više od decenije zbog zabrinutosti povodom iranskog nuklearnog programa i razmene raketa sa libanskim islamističkim pokretom Hezbolah ili palestinskom ekstremističkom grupom Hamas. Prema izraelskim zvaničnicima, bunker uključuje stambene i komandne prostorije, a njima se može pristupiti iz vladinog kompleksa u Jerusalimu i sa zapadnog obronka prema Tel Avivu, javlja Rojters.

jerusalim svetiliste ilustracija jpg

“Ovaj (bunker) je još jedno sredstvo za rukovođenje, kontrolu, nadzor i praćenje” korona virusa, izjavio je izraelski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Izrael je prijavio 2.666 slučajeva korona virusa i osam smrtnih ishoda.

Pošto je kao predostrožnost ograničio kretanje ljudi, premijer Benjamin Netanjahu rekao je juče da bi zvanična zabrana kretanja širom zemlje mogla biti uvedena za nekoliko dana.

Ganc izabran za predsednika parlamenta

Glavni politički rival izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Beni Ganc izabran je danas za predsednika parlamenta.

Sa samo delimičnom podrškom “Plavo-bele” stranke i podrškom desničarskog Likuda izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Ganc je izabran sa 74 glasova “za” u Knesetu koji ima 120 mesta, preneo je Rojters.

Ovaj potez ostavlja otvorenu mogućnost dogovora o rotaciji Ganca i Netanijahua na mestu premijera, navela je agencija.

Netanijahu je predložio vanrednu nacionalnu vladu sa Gancom, koja bi se izborila sa krizom koju je izazvao korona virus.

Predsednik Izraela, koji uživa veliko poštovanje javnosti zatražio je od njih da udruže snage u trenutku dok Izraelce očekuje moguća blokada u roku od nekoliko dana radi pokušaja snižavanja stope inficiranih.

“Izrael se suočava sa sve većim brojem infekcija, a broj žrtava svakodnevno raste”, rekao je Ganc u parlamentu, prihvatajući čekić predsednika parlamenta.