Đorđević: Preporuka za brigu o deci sa smetnjama

“Zaposlenim samohranim roditeljima, hraniteljima ili starateljima dece i mladih sa smetnjama u razvoju, sa telesnim ili senzornim invaliditetom, ili teškim hroničnim i retkim bolestima, u cilju sprečavanja sirenja koronavirusa u interesu zaštite te osetljive društvene grupe”, navodi Đorđević u saopštenju.

đorđević,, konferencija,, jaka, žena

Preporuka se odnosi i na to ukoliko je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza i to, kako je ponovio, treba da bude na snazi do prestanka okolnosti zbog kojih je proglašeno vanredno stanje.

Đorđević takođe, apeluje na poslodavce da ne raskidaju ugovore sa tim ljudima ako nisu u mogućnosti da dolaze na posao a ne postoji mogućnost da im se obezbedi da rade od kuće.

“Ukoliko ne postoje uslovi da zaposleni roditelji rade od kuće a objektivno su sprečeni da redovno dolaze na posao, apelujem na sve poslodavce da razmotre opravdanost njihovog odsustva i izbegnu raskid ugovora o radu sa zaposlenim roditeljima, hraniteljima ili starateljima dece i mladih sa smetnjama u razvoju, sa telesnim ili senzornim invaliditetom ili dece i mladih sa teškim hroničnim i retkim bolestima”, navodi ministar.