Dodik najavio za subotu uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj

“Srpska je na vreme počela da sprovodi oštre mere, međutim zbog neodgovornih pojedinaca epidemija se širi. Zbog toga neophodno je uvesti vanredno stanje”, rekao je Dodik u obraćanju javnosti.

milorad, dodik

Najavio da će u subotu biti održana posebna sednica parlamenta na kojoj će se brže donositi mere u vezi zakona.

“Mere karantina su bitno smanjile broj ljudi koji dolaze. Osnovna stvar je da bukvalno trčimo za svima koji su imali kontakte sa zaraženim kako bismo sagledali stanje testiranjem”, rekao je Dodik.

Istakao je i da mere policijskog časa daju značajne efekte.

“Potrebna nam je još veća podrška stanovništva”, poručio je Dodik, prenela je RTRS.

Federacija Bosne i Hercegovine zakasnila sa merama?

On je ocenio i da je Federacija BiH “prespavala” vreme za pravovremeno uvođenje mera za suzbijanje koronavirusa, zbog čega će, kako smatra, biti potencijalno mesto širenja epidemije.

U obrćanju javnosti, Dodik je rekao da je Federacija BiH okasnila sa uvođenjem nekih mera, a kao primer je naveo zatvaranje škola i kafića.

“Kada smo zatvarali škole, oni su još bili u šškolama, kada smo zatvarali kafiće, oni su još bili u kafićima…Oni navodno imaju manje zaraženih, a već imaju tri smrtna slučaja. Oni ne jure klastere kako smo mi to radili. Sanirali smo ulaske. Moramo videti šta ćemo ako se to proširi u Federaciji i to je naša velika briga”, kazao je Dodik, preneo je sarajevski portal Klix.

Naveo je da nadležni u Federaciji BiH nisu ozbiljno shvatili situaciju.