Čardak u Deliblatskoj peščari novi karantin za obolele od koronavirusa

Stotinak meštana Deliblata danas je blokiralo put ka naselju Čardak nezadovoljno odlukom da se u ovom specijalnom rezervatu prirode pod prvim stepenom zaštite i o školskom rekreativnom centru, formira privremeni centar za migrante.

Tanjugu je komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao da je odluka promenjena i da na Čardaku neće biti centar za migrante.

kovin

Oni su na lokalni put izveli i poljoprivrednu mehanizaciju kako bi blokirali saobraćaj.

Meštanin Deliblata Petar Stamenović kaže da oni od nadležnih traže da se odluka o migrantima povuče i objekat na izletištu nameni kao karantin za one građane za koje se bude utvrdilo da imaju koronavirus.

Iz Komesarijata za izbeglice ranije su najavili da će migranti na Čardaku biti smešteni privremeno, najduže dva meseca po okončanju vanrednog stanja.

Kako je najavljeno, pripadnici Vojske Srbije i policije obezbeđivaće objekat dok u njemu budu boravili migranti.

Meštani Deliblata su pokrenuli i onlajn peticiju koju je do sada potpisalo oko 8.000 građana.

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović došla je na ovaj skup kako bi, kako je rekla, umirila sugrađane dok se ne oglase nadležni i dok ne preispitaju svoju odluku o migrantima na Čardaku.

“Opština Kovin nema nikakve ingerencije nad Čardakom iako je on na našoj teritoriji, radi se Upravo iz razloga što su glavni posetioci deca, sportisti i naši sugrađani koji vrlo često na Čardaku provode slobodno vreme”, objasnila je ona.

Dodala je i da je na skupu prisutna jer je zabrinuta za zdravlje sugrađana jer je ono u ovom momentu najpreče.

“Ja se nadam da će Čardak biti lokalitet koji će u smeštajnom kapacitetu opremljen tako da će se ovde lečiti, odnosno biti stacionirani naši sugrađani koji ne daj Bože budu oboleli od koronavirusa”, rekla je ona.

Njeno mišljenje deli i turistički radnik iz Deliblata Petar Stamenović, koji navodi da bi u doba pandemije koronavirusa pametnije bi da tu u karantinu “budu naši ljudi, koji su ili oboleleli ili se vraćaju iz inostranstva”, rekao je on uz bojazan da bi centar za migrante “upropastio mesto gde ljudi u velikom broju dolaze na vikend, deca se igraju.

On je ocenio da bi dovođenje migranata bila katastrofa za turizam i za privredu.

Na primedbu da su u vanrednom stanju zabranjena okupljana Stamenović odgovara da oni na ovom protestu nose maske, trude se da drže međusobnu razdaljinu od metar i po.

Meštani Deliblata Aleksandar Ivačković i Bojan Tadić su se okupili jer su zabrnuti za bezbednost ako migranti budu na Čardaku o navode da je sređen pre nekoliko godina i da se radi se na tome da se još više sredstava uloži na Čardaku, a smatraju da bi bila šteta da migranti sada tu dođu.”

Paviljonski kompleks na izletištu Čardak, na teritoriji opštine Kovin, održavale su “Vojvodina šume”, a u njemu su devedesetih i ranih dvehiljaditih bila smeštena raseljena lica iz BiH i sa Kosova i Metohije.