U Italiji danas 683 žrtve, broj preminulih premašio 7.500

Italija time beleži pad u broju žrtava u odnosu na dan ranije, utorak, kada su preminule 743 osobe, javlja Rojters.

U ponedeljak su preminule 602 osobe, u nedelju 650, a u subotu je zabeležen rekordan broj žrtava od početka epidemije u toj zemlji 21. februara, njih 793.

italija, koronavirus, zastava

U Italiji je 74.386 osoba zaraženo korona virusom, dodaje se u saopštenju Agencije za civilnu zaštitu.

Direktor agencije Anđelo Boreli nije bio prisutan na konferenciji za novinare jer je dobio danas temperaturu i u toku je njegovo testiranje na korona virus.

U Italiji nova faza u borbi s virusom, novčane i zatvorske

Više od 60 miliona građana Italije suočilo se sa novim nizom sankcija i ograničenja u jeku borbe s korona virusom, kao što su visoke novčane i zatvorske kazne i moguće uvođenje još oštrijih regionalnih mera.

Novim dekretom koji broji 28 ograničenja i kazni, predviđena je novčana kazna od 400 do 3.000 evra za građane Italije koji ne poštuju mere koje je vlada uvela u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, saopšteno je nakon sastanka italijanskog Saveta ministara.

Za osobe kojima je naređen karantin zbog pozitivnog rezultata na test za virus Covid-19, a napuštaju kuću, predviđena je zatvorska kazna od jedne do pet godina jer se to smatra zločinom protiv javnog zdravlja i uzrokuje širenje epidemije, javlja izveštač Tanjuga iz Italije.

Mesec dana po uspostavljanju prvih crvenih zona u Italiji, novim dekretom je predviđena i mogućnost regionima u Italiji da uvedu još oštrije regionalne mere u odnosu na mere uvedene na teritoriji cele države, ako se poveća broj slučajevima u tim oblastima, ali u koordinaciji sa italijanskom vladom.

“Što više poštujete pravila, pre ćemo svi izaći napolje (iz svojih domova), s boljim načinom života”, poručio je premijer Italije Đuzepe Konte građanima te zemlje, u kojoj je virusom korona zaraženo više od 69.000 ljudi, a više od 6.000 umrlo od posledica tog virusa.

Konte je demantovao spekulacije da bi drastične mere mogle da traju do 31. jula, kako su juče preneli italijanski mediji, izrazivši nadu da će restriktivne mere “biti olakšane u što skorije vreme”.

Italija, najteže pogođena zemlja pandemijom virusa Covid-19, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja kretanja ljudi, a još nije poznato kada će vrhunac epidemije u toj zemlji.

Predsednik regiona Ligurija, nadomak žarišta Lombardije i Pijemonta, Đovani Toti ocenio je da je, dostignut vrhunac epidemije, ali da su “slabi znaci”, ističući da su specijalisti potvrdili da će infekcija usporiti u narednim nadima.

“Ostanite kod kuće i idite u kupovinu svaka dva-tri dana”, kazao je Toti u obraćanju putem društvene mreže Fejsbuk (Facebook).

Bez strogih mera koje je uvela Italija, prva u Evropi, 70 do 80 odsto Italijana bilo bi pogođeno virusom, a za 10 odsto populacije, što je oko 6 miliona ljudi, bila bi neophodna intenzivna nega, pokazalo je istraživanje grupe italijanskih naučnika u saradnji sa poliklinikom San Mateo u Paviji.

Italijanski epidemiolog i profesor higijene na Univerzitetu u Pizi, Pijerluiđi Lopalko ocenio je da bi bez uvedenih drastičnih mera bilans bi bio kao u vreme španske groznice.

“Dva, tri dana pošto vidimo da kriva (novoobolelih) bude u konstantnom padu možemo reći da je bio vrhunac (epidemije u Italiji)”, rekao je u intervjuu za italijanski list Republika, ističući da su trenutna predviđanja nalik “vremenskoj prognozi”.

“Virus (Covid-19) uzrokuje tešku upalu pluća i može biti smrtonosan za osetljive ljude. (…) Moramo voditi računa o sebi jer, da budemo jasni, ovo je ‘španska groznica’ 2020. Covid-19 je dosta sličan zarazi od koje je od 1918. do 1920. obolelo 500 miliona ljudi, a između 50 miliona i 100 miliona ljudi umrlo. Bilo bi tako i danas da nemamo odeljenja intenzivne nege i da ne preduzimamo drastične mere za sprečavanje širenja infekcije”, rekao je epidemiolog.

Prema listi najtraženijih pojmova kompanije Gugl (Google) u proteklih mesec dana, građani Italije su najčešće pretraživali pojmove koji se, očekivano, odnose na virus Covid-19 – „crvene zone“, „pandemija“, „asimptomatski“, a na listi pitanja koja počinju upitnom rečju „zašto“ prednjači „zašto je korona virus buknuo u Italiji.

Pojedine države, među kojima je i Kina, poslale su pomoć Italiji u vidu medicinske opreme, a zaštitne maske će biti obezbeđene i iz modne industrije po kojoj je Italija poznata širom sveta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je navela da je broj novih slučajeva u Italiji sve manji, ali da je još rano za optimistične procene, dodajući da bi SAD mogle da postanu novi epicentar virusa.

Očekuje se da u Italiji ova sedmica bude ključna za rezultate strogih mera koje je preduzela vlada te zemlje.

Građani Italije su sve zabrinutiji, što pokazuju i ankete, više niko ne izlazi iz svojih domova bez potrebe, ulice su puste i sve je više onih koji nose zaštitne maske i rukavice, i drže međusobnu distance.

Supermarketi i druge prehrambene prodavnice nastavljaju s radom, pa nema potrebe za zalihama hrane u domaćinstvima, dok radnje su koje ne spadaju u neophodne zatvorene.

Prema merama koje je italijanska vlada uvela da bi sprečila širenje virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod lekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mesta prebivališta.